Franska St. Barth i Västindien är Piteås vänort sedan 1977. Här finns Pitegatan och varje år firas Pitedagen
Snabbfakta
Ön var under åren 1785- 1878 en svensk koloni. Svenskspåren är ännu många. På flygplatsen hälsas du välkommen bland annat på svenska. Även skyltarna vid minnesmärkena är skrivna på franska, engelska och svenska.
Officiellt har ön 7,500 invånare men det verkliga antalet är ca 10,000. Ön är beroende av import och det finns bara en tillverkande industri på ön. Största delen av ekonomin är baserad på turism.
Vänortsförhållande
I februari 1976 försökte fyra medlemmar från Piteå Segelsällskap - " återerövra " ön. Försöket misslyckades men ledde till att en delegation från St Barth följande år besökte Piteå. Resultatet av detta besök blev att Piteås kommunfullmäktige den 22 december 1977 fattade formellt beslut om vänortsförhållande mellan Piteå och St. Barthélemy kommuner. Motsvarande beslut hade då redan tagits av konseljen på St. Barthélemy.
Skilda delegationer och vänortsgåvor har utväxlats mellan vänorterna. Ett haltande, men dock utbyte av ungdomar har inletts. Piteå har skickat officiella representanter till St Barthélemy för deltagande i festligheterna vid dels 1978 års firande av 100-årsminnet av " la rétrocession " (1878-1978) dels också 1984 års firande av 200-årsminnet av Sveriges förvärv av ön (1784-1984).
Under 2000- talet har tre officiella delegationer besökt ön och vid det senaste besöket 2008 så ingick vinnaren av fototävlingen "Leva och bo i Piteå". Fotoutställningen var pitebornas egna bilder som visades på ön under Sverigeveckan.
1979 instiftades på St Barth till åminnelse av vänortsförhållandet Le Jour de Piteå/Piteå Day, som fram till 2008 firats den 15 augusti varje år på stranden vid Anse de Public nära den gamla svenska kyrkogården. Idag ingår Pitedagen i Sverigeveckan som genomförs i november.
St. Barth 2012
Vid en högtidlig ceremoni den på svenska konsulatet den 7 juli 2012 överlämnades Pitemedaljen nr 17 till Marius Stakelborough... Läs mer om Pitemedaljen till Marius
St. Barth 2011
Piteådagen, svettiga svenskar i Gustavialoppet, överlämnande av ett solur som ska tåla tropiska stormar och oväder, gemenskap och planer inför framtiden präglade detta års besök på St. Barth, vår franska vänort i Karibien.
Rapport från besöket. Pdf, 3 MB, nytt fönster
Saint Barthélemy-dagen 2006
St Barthélemypromenaden
Piteå kommun har som ständigt vandrande pris i denna vänortsregatta Régate de Piteå uppsatt en stor tennpokal. Närmast därmed sammanfallande helg seglas St Barthélemyregattan i Piteå, vari piteseglarna tävlar om Coupe de St Barthélemy. Öborna har även skänkt andra priser att segla om såsom pokalen St Barth Lady Sail för kvinnliga rorsmän.
Den 7 september 1985 invigdes en månadslång St Barthémelyutställning på Piteå Bibliotek och St Barthélemypromenaden vid Stadshuset av borgmästare Daniel Blanchard med familj från St Barth. Den 14 maj 1995 invigdes Rue de Piteå vid nyrestaurerade Wall House i Gustavia.
Det svenska kulturarvet på ön värnas varmt på St Barthélemy av såväl kommunen som Föreningen Sveriges Vänner (L´Association SAINT-BARH des Amis de Suède, allmänt förkortat ASBAS), vars hedersordförande är Marius Stakelborough. Han är den ende infödde på ön med ett svenskklingande efternamn, troligen förvärvat av hans förfäder från den svenske guvenören Berndt Robert Gustav Stackelberg, som var guvenör på ön 1812-1816. Senast i februari 1996 valdes som ny ordförande i ASBAS Mme Arlette Magras i Gustavi.