Vi arbetar med alla barn upp till 18 år som har funktionsnedsättning i form av intellektuell funktionsnedsättning, autismspektrumtillstånd (AST) eller fysisk funktionsnedsättning.
Utredning
Om du som vårdnadshavare vill ansöka om stöd enligt LSS krävs en skriftlig ansökan och ett läkarintyg som styrker ditt barns funktionsnedsättning. För att se vilket stöd du kan få görs en utredning, sedan får du ett beslut som visar om du har rätt till stödet eller inte. Ansökan samt läkarintyg skickas till: Stöd till barn och familjer, Storgatan 46 B, 941 32 Piteå. Observera att vårdnadshavarna ska skriva under ansökan.
Insatser
Kontaktperson
För det barn eller ungdom som är ensam eller isolerad kan en kontaktperson vara bra. Syftet är genom samvaro och fritidsverksamhet bryta isolering och ensamhet.
Ledsagarservice
Ledsagarservice ska underlätta för barn och ungdomar med funktionsnedsättning att kunna ta del av samhällslivet. Ledsagaren blir till hjälp för den enskilde att t.ex. kunna delta i fritidsaktiviteter och kulturliv.
Avlösarservice i hemmet
Avlösarservice betyder att en person tillfälligt övertar omvårdnaden från föräldrarna. Insatsen kan göra det möjligt för anhöriga att få avkoppling och utföra sysslor utanför hemmet. Avlösarservice kan också vara en förutsättning för att föräldrarna ska kunna ägna sig åt det funktionshindrade barnets syskon eller för att kunna resa bort.
Korttidstillsyn
Det finns en särskild fritidsverksamhet för dem med funktionsnedsättning som är mellan 13 och 21 år och i behov av tillsyn före eller efter skolan, samt vid lov.
Korttidsvistelse
Korttidsvistelse är en avlastning för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Det ska även ge miljöombyte eller rekreation för barn och ungdomar. Det finns två korttidshem i Piteå kommun; Korallen och Solrosen.
Kontaktfamilj
En kontaktfamilj är ett alternativ till korttidsvistelse. Det innebär att en familj tar emot ett barn eller ungdom i sitt hem exempelvis en helg i månaden.
Familjehem eller bostad med särskild service för barn och unga
Barn som trots olika stödinsatser inte kan bo hemma hos föräldrarna har rätt till boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn och unga. Familjehem innebär att barnet bor hos en annan familj än den egna. För vissa barn och ungdomar är bostad med särskild service en mer lämplig insats. Det är i första hand omvårdnadsbehovet som föranleder valet av denna boendeform, samt barnets skolsituation.
Personlig assistent
Ett barn eller ungdom som har ett omfattande hjälpbehov, exempelvis med personlig hygien, att äta, att kommunicera eller att förflytta sig kan få en personlig assistent som hjälper i vardagen. Ansökan om personlig assistans görs till LSS-handläggare inom Stöd till vuxna funktionsnedsatta.
Individuell plan
I samband att en insats enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) beviljas, kan den enskilde begära att en individuell plan upprättas.