Om du bor eller vistas i vår kommun och dina inkomster inte räcker för att försörja dig och din familj har du rätt att ansöka om försörjningsstöd.
Vad är försörjningsstöd?
Om du inte har tillräckliga inkomster för att försörja dig kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd är samhällets yttersta skyddsnät när alla andra alternativ till försörjning är uttömda.
Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Makar och sammanboende har försörjningsansvar för varandra och föräldrar är försörjningsansvariga för sina barn så länge de går i gymnasieskolan.
Försörjningsstöd ska täcka kostnader för livsmedel, kläder, fritid, personlig hygien, dagstidning, telefon och tv-avgift och baseras på en norm, Riksnormen. Riksnormen är gemensam för alla kommuner och beslutas av regeringen. I försörjningsstödet ingår även skäliga kostnader för andra vanliga behov såsom boende, hushållsel, arbetsresor inom tätorten, fackföreningsavgifter och hemförsäkring För dessa behov görs individuell prövning och kostnaderna ska kunna styrkas.
Vill du ansöka om hjälp, så hör gärna av dig i tid innan bekymren hunnit bli så stora.
Vem har rätt till försörjningsstöd?
För att ha rätt till försörjningsstöd ska du göra vad du kan för att själv bidra till din försörjning. Det gör du genom att:
- Arbeta – om du har ett arbete
- Vara anmäld som arbetssökande på arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete om du är arbetslös
- Vara sjukskriven av läkare om du inte kan arbeta
Du måste nyttja alla möjligheter som finns tillgängliga innan rätt till försörjningsstöd inträder. Detta innebär bland annat att du inte får ha sparade pengar eller andra tillgångar, eftersom du först ska använda de tillgångarna för att försörja dig. Om du ändå inte uppnår en skälig levnadsnivå kan du rätt till försörjningsstöd.
Räkna ut försörjningsstöd
På Socialstyrelsens hemsida finns ett formulär för provberäkning av försörjningsstöd.
Genom att fylla i formuläret kan du få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstöd.
Beräkna ditt försörjningsstöd
Nybesök
Du är ”Nybesök” om:
- Du aldrig sökt försörjningsstöd i Piteå kommun tidigare
- Det har gått mer än 3 månader sedan ditt sista ärende avslutades
- Du blivit sambo, gift dig eller blivit registrerad partner sedan senast
Återbesök
Återbesök är du som redan har en handläggare på enheten Stöd till försörjning och har ansökt om ekonomiskt bistånd någon gång under de tre senaste månaderna.
Så här ansöker du om försörjningsstöd
Du fyller i en ansökningsblankett för nybesök och tar fram alla dokument enligt checklista. Både ansökningsblankett nybesök och checklista nybesök finns nederst på denna sida om du vill skriva ut dem hemma. Du kan också hämta dessa i väntrummet på Stöd till försörjning (Stadshuset ingång 3) där det även finns dator och skrivare att låna. När alla handlingar är klara så lämnar du in din ansökan i brevinkastet som finns i väntrummet. Du kan också skicka ansökan per post, postadress finns i kontaktfliken längre upp på sidan.
Inom några dagar blir du uppringd av en socialsekreterare som bokar in dig på ett fysiskt möte. Efter att ni träffats och alla handlingar är inlämnade så kommer den socialsekreterare som handlägger ditt ärende att, inom två veckor, göra en utredning och fatta ett beslut om du har rätt att få försörjningsstöd. Beslutet kommer att skickas hem till dig. En komplett ansökan handläggs normalt inom 10 arbetsdagar.
Om du är sambo, gift eller har registrerad partner så måste båda komma på besöket. Du måste kunna legitimera dig när du kommer på ett nybesök.
Du som har en handläggare på enheten kan göra din ansökan via inlämnad skriftlig ansökan till din handläggare, under bokat besök eller via E-tjänst. Har du frågor gällande din ansökan eller hur du ska ansöka ska du kontakta din handläggare.
E-tjänst: https://pitea.enamnd.se/forsstod
OBS! Du kan inte göra ansökan via E-tjänst om du är ett nybesök.
Dina rättigheter när du söker försörjningsstöd
- Du har rätt att få din ansökan prövad av socialtjänsten
- Du har rätt att läsa de handlingar om dig som finns hos socialtjänsten
- Du har rätt att begära tolk om du behöver det när du ska träffa oss
Dina skyldigheter när du söker försörjningsstöd
- Du måste göra vad du kan för att minska ditt behov av försörjningsstöd.
- Du måste redovisa alla dina aktuella inkomster och alla dina sparade pengar
- Du måste meddela förändringar i ditt hushåll, till exempel om du blir sambo, separerar eller får ändrad inkomst
- Du måste lämna korrekta uppgifter när du söker försörjningsstöd
- Du måste ta med alla uppgifter som kan vara viktiga för vår utredning när du söker. Annars kan du få pengar som du inte har rätt till, och då måste vi göra en polisanmälan om misstänkt försörjningsstödsbedrägeri.
Vi behandlar dina uppgifter varsamt
Alla som jobbar inom socialtjänsten lyder under sekretesslagstiftningen och får inte berätta för någon obehörig om de uppgifter du lämnar. Din socialsekreterare kan dock utan din tillåtelse kontrollera dina uppgifter med hjälp av skatteverket, transportstyrelsen och bolagsverket, eftersom det är offentliga register.
Om din socialsekreterare vill ta andra kontakter, till exempel med arbetsförmedlingen eller landstinget, måste du däremot godkänna det. Gör du inte det avgör vi om vi kan genomföra utredningen eller inte.
Vi har anmälningsplikt
Alla som jobbar i socialtjänsten har så kallad anmälningsplikt. Det betyder att om vi misstänker att ett barn på något sätt far illa, anmäler vi detta det till socialtjänstens Stöd till barn och familjer.