Måltidsservice arbetar utifrån hållbar kommun och klimatsmarta val, vilket innebär att vi väljer produkter som är bra för vår miljö.
Vårt mål är att matens klimatpåverkan ska minska över tid. Därför arbetar vi för att handla mat som produceras nära oss, handla mer ekologiskt, laga mat från grunden och slänga mindre mat. Det handlar även om att minska användningen av plast och att använda rätt plast.
Du hittar husmanskost och nya spännande smaker i vår meny. Våra salladsbord rymmer olika grönsaker att välja på och de är efter största möjliga mån anpassade efter säsong för att undvika långa transporter. På hösten serverar vi mer rotfrukter och under försommaren mer gurka och tomat.
Hållbar mat kräver en helhetssyn där alla delar hänger ihop, därför arbetar vi brett för att skapa hållbara måltider. För att erbjuda hållbara måltider arbetar vi bland annat med:
• Minskat matsvinn för att hushålla med våra resurser
• Öka andelen lokalproducerade produkter för att bidra till ökad försörjningsmån i Norrbotten och biologisk mångfald
• Öka andelen ekologiska produkter för att bidra till minskad klimatpåverkan
• Vegetariska måltider – varje dag erbjuds minst ett vegetariskt alternativ för att minska klimatpåverkan
• Salladsbufféer – erbjuda en varierad salladsbuffé med tre till fem sorter
• Frukt och grönsaker efter säsong
• Minska antal nötköttsserveringar för att ge utrymme för kyckling och kalkon eftersom nötkött påverkar klimatet tio gånger mer än kyckling.
• Servera bulgur till maträtter istället för ris som har en högre klimatpåverkan.
• Servera MSC-märkt fisk för att minimera risken för utfiskning av bestånd