Information till dig som vill ansöka om vegankost till barn i förskola eller grundskola.
I Piteå kommun serveras vegankost till alla med anspråk på vegankost i förskola och grundskola. För barn i förskola och grundskola ska vårdnadshavare göra anmälan om detta via e-tjänst för specialkost. Vid gymnasieskolan kan vegankost tillgodoses i det dagliga utbudet, enligt beslut i Piteå kommuns kostpolitiska riktlinjer.
För dig som väljer att ditt barn ska äta vegankost innebär det att vi serverar måltider baserade på grönsaker, rotfrukter, baljväxter, spannmål och frukt, samt vegetabiliska matlagningsprodukter, dryck och margarin. Färdiga veganska biffar, bollar och liknande förekommer också.
Med en vegankost är det svårt att bara genom maten uppnå närings- och energiinnehåll som uppfyller Livsmedelsverkets näringskrav för skolmåltider. Vegankosten kan därför behöva kompletteras med berikade produkter och/eller kosttillskott. När ditt barn äter vegankost är det viktigt att du har kunskapen hur du ska göra, och att du tillämpar den i praktiken. Först när du har den teoretiska och praktiska kunskapen kan hälsomässiga fördelar vinnas. Saknas däremot denna kunskap är risken att en "uteslutarkost" tillämpas d.v.s. att kött, fisk och fågel utesluts utan att ersättas med likvärdiga vegetabiliska livsmedel t.ex. ärtor och bönor. Detta innebär att ditt barn kanske inte får i sig tillräckligt med energi, protein, järn, zink, fosfor, vitamin D, selen, kalcium, B12 och omega-3-fett.
De som önskar få en vegankost ska ha ätit vegankost hemma i minst 2 månader innan barnet börjar med den i förskolan eller skolan, och vegankosten ska gälla för minst en termin. Vegankosten ska även fortsätta tillämpas i hemmet under tiden vegankosten gäller.
Det är viktigt att du kontaktar köket vid sjukdom eller annan frånvaro, så att vi inte tillagar mat som måste kastas. Om du inte meddelar frånvaro till köket och detta händer kontinuerligt eller flera gånger under en period, innebär detta att vegankosten avslutas. För att ditt barn ska fortsätta få vegankost måste du då åter göra en anmälan via e-tjänsten.
Vi har ingen anpassad näringsberäknad meny för vegankost och kan därför inte garantera att vegankosten uppfyller alla näringskrav. Kommunen ansvarar inte för att komplettera med kosttillskott, utan det gör du som vårdnadshavare. När du läst detta och fördjupat dig i vad en vegankost innebär är det du själv som ansvarar för att ditt barn får den näring och energi barnet behöver.
För att ansöka om vegankost gör du en anmälan via vår e-tjänst för specialkost, länk till höger på sidan. Du gör en nyanmälan och väljer vegankost.