Piteå som forskarstad har tagit nya, spännande kliv de senaste åren. Utvecklingen inom trä-, pappers- och massaindustrin kompletteras nu med nya forskningsområden kopplat till kompositmaterial, interaktiva medier, förnybar energi och miljövänliga drivmedel. Här finns tre framstående forskningsinstitut som bidrar kraftfullt till utvecklingen inom olika framtidsbranscher – samtliga ingår i RISE-koncernen.
RISE – Research Institutes of Sweden
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar de till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
i Piteå finns RISE SICOMP, RISE INTERACTIVE och RISE ENERGY TECHNOLOGY CENTER – samtliga viktiga samarbetspartners för regionens företag i deras nationella och globala utvecklingsarbete.
Gröna bränslen för en hållbar framtid
I Piteå finns LTU Green Fuels, en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags biprodukter till syntetgas och gröna bränslen. En del av de forskningsprojekt som genomförts på anläggningen syftar till att utveckla gröna drivmedel, både för personbilar, lastbilar och flygplan.
Nyligen har en satsning på vätgas offentliggjorts som handlar om vätgasanvändning i industriella processer och energisystem. Forskningssatsningen vid Luleå tekniska universitet tar ett helhetsgrepp på produktion, lagring och transport av vätgas och inkluderar processintegration och elkraftsystemet.
Solenergi för företagare
Piteå är en gynnsam plats för att producera hållbar energi från solen, något som kan bli en riktigt bra investering för både företag och miljön. Piteå Science Park driver tillsammans med RISE och PiteEnergi projektet Arctic Solar. Genom forskning, utbildning och investeringsfrämjande insatser ska de öka medvetenheten och skapa en stark efterfrågan på solel bland företag i Norrbotten. Projektet fokuserar även på mer konkreta insatser för att företag ska våga ta steget att investera. Bland annat testar de nya lösningar, som fasadmonterade solpaneler och byggnadsintegrerade solpaneler.
Framtidens material
Podcomp i Piteå arbetar aktivt i nationella och internationella forskningsprojekt för att utveckla hållbara material för byggnation av badrum. Typiska forskningsområden är, utöver material från förnybara råvaror, nya produktionsmetoder och nya applikationer för kompositmaterial. Företaget är ett av de största i Sverige som arbetar med tillverkning av produkter i glasfiberarmerad polyester. Företaget ingår i forskningsprojektet kring återvinning av fiberkompiositer tillsammans med bland annat RICE (länk ovan).
Utveckling av gröna näringar
På Öjebyn Agro Park drivs försöksodlingar och projekt med koppling till lantbruk, trädgård, livsmedel och landsbygdsutveckling av olika slag. Målsättning är att inspirera och tillgodose företagarens krav och önskningar på utveckling och nya innovationer inom trädgårds- och lantbruksnäringen.
Viss verksamhet sker inom ramen för Gröna Näringar – ett sexårigt samverkansprojekt som driver utveckling, innovation och tillväxt med fokus på näringens behov och efterfrågan.
Forskning i skolan
Piteå kommun satsar på forskning och utveckling i skolan. Att skapa bra förutsättningar för detta är ett viktigt stategiskt beslut. Ett aktuellt exempel på pågående satsningar är magisterutbildningen Forskning och utveckling i skolan (60 hp) som genomförs i samverkan med Umeå universitet.
Piteå Science Park
På Piteå Science Park möts forskning, innovation och företagande. De stöttar människor, företag och ny teknik som bidrar till att Piteå, regionen och världen utvecklas i en mer hållbar riktning. Några områden de brinner extra mycket för är kulturella och kreativa näringar, cleantech och högteknologiska material.
På Piteå Science Park kan företag få värdefull hjälp för att stärka och utveckla sin verksamhet. Det kan handla om affärsutveckling, nätverkande, hitta partners och samarbeten, mentorskap eller liknande.