Program för Landsbygdskonferens Pite Älvdal 2024

DAG 1 (17 Oktober) 09.30 - 18.00


09.30 INCHECKNING
Kaffe och smörgås står uppdukat.


10.00 VÄLKOMNA
Moderator: Li Skarin, producent och programledare i radio och TV,  bl.a. programledare i folkkära radioprogrammet Karlavagnen i P4.


10.20 HISTORIEN OM PITEÄLVDAL
Att vara stolt över sitt ursprung och dialekt!
Åsa Jonsson
och driver kontot helt.orimligt på tiktok och instagram och når miljoner människor varje månad. På tiktok och instagram har hon sammanslaget drygt 160 000 följare och intresset växer fortfarande. Med Luleå som bas och med hjärtat i Arjeplog delar Åsa livet på sociala medier med sina hundar Herman och Nemo. Kontona på sociala medier är ett bevis på hur man kan nå framgång genom en stolthet över sitt ursprung och dialekt och således skapa medvetenhet om en annars rätt så bortglömd del av Sverige.

Att titta framåt och bakåt på samma gång 
Malin Brännström, museichef och forskare vid Silvermuseet/INSARC arbetar för att kunskaperna om norra Sveriges historia och kulturarv ska öka i samhället. Detta är viktigt för att vi ska förstå samtiden och fatta bra beslut inför framtiden. Men hur kan man titta både bakåt och framåt samtidigt?


11.20 KONSTEN ATT NÅ UT I VÄRLDEN
Att attrahera internationella gäster
Kristoffer Lundström, vd Laponia Hotell & Konferens AB & Pite havsbad AB Kristoffer berättar hur de arbetat för att attrahera internationella gäster i en tid med en svajig konjunktur och med en svag krona. Ett långsiktigt arbete som innebär tålamod och tillit mellan återförsäljare och företag på orten.                                                  


12.15 LUNCH ​


13.00 RESUMÈ AV FÖRMIDDAGEN


13.10 LIVSSTIL OCH FÖRETAGANDE 
Skapa attraktiva lantbruksföretag - Att lyfta enskilda företag och en hel bygd – på en och samma gång
Beatrice Ramnerö om hur de arbetar med sitt företag, Skatauddens Lantgård, för att locka kunder, besökare, arbetskraft och bidra till ökat intresse för lantbruk.

Att växa i motgång - Nya försäljningssätt mot butiksdöden.
Maja Dahl och Frida Eriksson, Boutique MIM. Unga entreprenörer som på ett underhållande sätt tar försäljning på landsbygden in till det digitala och når försäljning utanför kommungränsen.

(Våga) Börja odla i norr - alla kan odla även vi i norra Sverige
Måste vi ha en trädgårdsutbildning? Sanna Wikström, Metsundsgården, inspirerar oss om hur hon började att odla samt vikten av att våga! Vi får följa hennes utveckling och utmaningar på just hennes plats.


14:20 RUNDABORDSSAMTAL OCH FIKA 


15.10 SKOGSNÄRING OCH GRÖNA KONCEPT 
Från innovation till världsledande bolag inom hållbar utveckling
David Öquist, VD Sunpine, presenterar företagets fantastiska resa från idé fram till idag.
Hur påverkar reduktionsplikten industrin?

Tiny Villages – Ett cirkulärt boendekoncept
Lars Oscarsson, LTU Business samt Johan Ericsson, Granholmens Trä, berättar om projektet som LTU Business driver och tillsammans med Kiruna växter.


16:45 AVSLUT I DENNA LOKAL


18.00 BUSS AVGÅR FRÅN PITEÅ STADSHOTELL TILL JÖSSGÅRDEN


19.00 VÄLKOMNA TILL JÖSSGÅRDEN


 

DAG 2 (18 OKTOBER) 08.45 - 12.40


08:45 START FÖR DAGEN  


09.00 SJÄLVFÖRSÖRJNING OCH BEREDSKAP  
Totalförsvar och försörjningsberedskap ur ett regionalt perspektiv
Jessica Pettersson, beredskapshandläggare Länsstyrelsen i Norrbotten och Malin Naess, samordnare Nära Mat; Norrbottens livsmedelsstrategi.

Vilken roll spelar Norrbottens län i Sveriges totalförsvar och vilka utmaningar finns inom länets försörjning av viktiga varor och tjänster?

Vem vill inte ha bullar och mjölk?
Stina Printz, Hållbarhetschef på Norrmejerier, berättar om hur vikten att stötta den lokala produktionen om vi vill kunna äta bullar och mjölk i framtiden. 

Vilken roll spelar mjölk och ost från Norrland för en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning? Hur vågar ett litet mejeri ta på sig ledartröjan för en hel bransch och visa att det går att producera mjölk med ett lägre klimatavtryck? Norrland har världens bästa förutsättningar för mjölkproduktion och skulle kunna öka produktionen för att trygga en inhemsk livsmedelsförsörjning. 

Vad kan en bokbuss stödja digitalt samt i händelse av kris på landsbygden? 
Marina Eklund, Regionbiblioteket. Vid en kris skulle bokbussar kunna spela en viktig roll. Norrbottens bokbussar ser nu möjligheter för ett större uppdrag. Utvecklingen av bokbussarna är en del i projektet SMALL, Smart livskraftig landsbygd. Projektet ska stärka samverkan kring digital kompetens och innovation med syfte att skapa en attraktiv, livskraftig och hållbar landsbygd.


10.20 FIKA MED WORKSHOPFRÅGA


10.50 MÖJLIGGÖRARE OCH FINANSIERING 
Sparbanken Nord 

CN Invest – Trampolinen för livsmedelsentreprenören
Varför minskar livsmedelsproduktionen i Norrbotten? Om det är brist på kapital kan CN Invest vara lösningen. Mats Rönnqvist VD i CN Invest berättar om Coop Norrbottens nya investeringsbolag som vill öka självförsörjningsgraden i Norrbotten.


11.10 NY TEKNIK 
Charmfabriken
Maja Berggren, FoodLAB om att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion.   

Beredskap och försörjning i arkitekturen
Björn Ekelund, Warm in the Winter Planerare och arkitekt SAR/MSA, Lektor LTU, Partner
Som en viktig del i ekvationen för beredskap och försörjning är städerna idag beroende av landsbygdens kapacitet och förmåga i ett globalt perspektiv. I händelse av kris eller krig finns dock risk att det går från att vara ett globalt försörjningssystem till att behöva vara ett lokalt och regionalt försörjningssystem. Och för det har Pite Älvdal både ett antal givna styrkor men också utmaningar för arkitekturen att ta tag i...


AVSLUT 


12.40 GRAB AND GO LUNCH 


Varmt välkomna!

Med reservation för eventuella programändringar.

Plats för konferensen är Christina Kultur, Piteå.
Anmälan är öppen till 13/10.

Vid frågor och funderingar

, Näringslivsutvecklare
0911-69 70 88

, Landsbygdsutvecklare
0911-69 61 95