Skogen har länge utgjort ryggraden i Piteås näringsliv, med sågverk, pappers- och massabruk. De senaste åren har satsningar på förnybar energi och bränslen skapat ytterligare möjligheter. Här finns två världsunika biobränsleanläggningar.
Den ena är Sunpines fabrik för industriell produktion av talldiesel vid djuphamnen på Haraholmen. Den andra är demonstrationsanläggningen för produktion av bioDME som byggts upp i anslutning till Smurfit Kappa Krafliner och som sedan 2013 ägs och drivs av LTU Green Fuels. Både talldiesel och bioDME produceras av biprodukter från papperstillverkningen, råtallolja respektive svartlut.
I Piteå planeras och bygger Svevind en av Europas största vindkraftsparker i med 1101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. PiteEnergi satsar framgångsrikt på solenergi, deras forskningsanläggning producerar bäst i landet och 2014 byggde de Norrlands största solcellspark på Universitetstaket i Piteå.
Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Satsningarna återspeglas också i den offentliga sektorn. Piteå kommun har ett omfattande fjärrvärmenät som är till 98% förnybart, kommunen har minskat sin energianvändning med 30% sedan 2008 och är från 2014 nettoexportör av förnybar energi.
Stort intresse internationellt
Satsningen i Markbygden väcker stort internationellt intresse. Åtskilliga journalister och tv-team har besökt och skildrat bygget av norra Europas största vindkraftpark. Här är ett par aktuella tv-inslag:
Nyhetsinslag i SVT om vindkraftsatsningen i Markbygden, 5 april 2020
Vetenskapens värld, energirevolutionen, 5 april 2020