Ansvaret för livsmedelskontrollen i Sverige delas mellan kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket. Livsmedelsverket är den centrala myndigheten som beslutar hur livsmedelskontrollen ska bedrivas.
I Piteå är det miljö- och hälsoskydd som sköter den praktiska kontrollen av att din verksamhet uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Var beredd på kontrollbesök av en livsmedelsinspektör, normalt är kontrollerna oanmälda.
Vår uppgift är att se till alla verksamheter som är registrerade hos oss följer livsmedelslagstiftningen. Miljö- och hälsoskydd har rätt att få tillträde till en livsmedelsanläggning för att inspektera, undersöka eller ta prover. Du som ansvarar för verksamheten måste lämna ut de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen. Om kontrollen visar brister vid besöket kan vi ställa krav på att livsmedelsföretagaren ska åtgärda de brister som vi uppmärksammat.
Vid det första kontrollbesöket efter anmälan om registrering, kontrollerar vi framförallt om anläggningens utformning, inredning, materialval och flöden överensstämmer med lagkraven som ställs för det sortiment som hanteras i lokalerna. Företaget måste även kunna visa upp en fungerande egentillsyn som är anpassad till verksamhetens omfattning.
Det finns tre typer av livsmedelskontroller:
- Planerad kontroll: utifrån livsmedelsanläggningens riskklass tilldelas den en kontrollfrekvens som anges i x antal kontroller per 5 år.
- Uppföljande kontroll: kontroll som blir nödvändig till följd av bristande efterlevnad av livsmedelslagstiftningen.
- Händelsestyrd kontroll: kontroll som utförs på grund av yttre omständigheter, t.ex. klagomål.