Vill du sälja eller servera livsmedel vid marknader, mässor, festivaler och liknande, krävs det att verksamheten registreras som livsmedelsverksamhet hos kommunen. Det är bolagets adress som styr i vilken kommun bolaget ska registreras.
Även om din verksamhet pågår en kortare tid, exempelvis matförsäljning under en marknad eller mässa, är du i de flesta fall skyldig att registrera din verksamhet. Samma sak gäller när din verksamhet saknar fast plats och du åker runt till olika platser och serverar livsmedel från en rörlig/tillfällig anläggning.
Livsmedelshygien
Det ställs lika höga krav på att maten ska vara säker i en rörlig eller tillfällig anläggning som i en stationär anläggning. Det är därför viktigt att ni som verksamhet tänker på vilken hantering och vilka livsmedel som är lämpliga utifrån lokalens förutsättningar.
Exempel på saker att tänka på gällande rörliga/tillfälliga anläggningar:
- Registrerad lokal för förvaring och förberedelser
- Tillgång till utrymme för förvaring av livsmedel
- Tillgång till utrymme för rengöring av utrustning
- Förutsättningar för god personlig hygien genom bland annat tillgång till toalett
- En lämplig uppställningsplats från livsmedelshygienisk synpunkt
Mer information om vilka hygienkrav och vad som kan vara bra att tänka på för rörliga och tillfälliga anläggningar kan ni läsa om hos Livsmedelsverket via länken nedan.
Rörliga och tillfälliga anläggningar kan behöva bygglov beroende på uppställningsplats. För ytterligare information om bygglov kontakta kommunens bygglovsverksamhet och för vatten och avlopp kontakta Pireva.