När din anmälan inkommer till avdelningen Miljö- och hälsoskydd registreras den. Därefter ska ditt ärende delas ut till en av våra miljöinspektörer som kommer att handlägga ärendet. Om anmälan behöver kompletteras kommer vi att kontakta dig.
Din anmälan skickas till Länsstyrelsen och till de som kan komma att beröras av din verksamhet på remiss, det kan vara statliga och kommunala myndigheter, organisationer och enskilda. När det gäller större eller kontroversiella ärenden kan det vara lämpligt att en anmälan kungörs i ortspressen men oftast är det inte nödvändigt.
När anmälan är komplett och tillräckligt utredd kommer du att få ett skriftligt beslut på det vi kommer fram till. Beslutet kan innebära
- råd och anvisningar för drift av verksamheten
- föreläggande om försiktighetsmått eller förbud
- föreläggande för verksamhetsutövaren att ansöka om tillstånd enligt 9 kap. 6 § miljöbalken
- att ärendet inte föranleder någon åtgärd från tillsynsmyndighetens sida
Även om anmälan inte föranleder någon åtgärd vid anmälningstillfället kan tillsynsmyndigheten ställa krav på åtgärder om det behövs ur miljösynpunkt.
En anmälningspliktig verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte Miljö- och tillsynsnämnden bestämmer något annat.
Om du inte är nöjd med beslutet har du rätt att överklaga beslutet hos Länsstyrelsen.