Tillsyn på serveringsställen sker enligt en tillsynsplan som antagits av Miljö- och tillsynsnämnden. Tillsyn kan även ske i samverkan med polis eller annan myndighet.
Tillsynen delas upp i inre och yttre tillsyn. Med inre tillsyn menas tillsyn som sker löpande under året, till exempel kontrolleras att verksamheten uppfyller de krav som ställs i dess tillstånd. Med yttre tillsyn menas tillsyn som utförs genom platsbesök på serveringsstället.
En tillståndshavare som inte uppfyller de krav som gäller för tillståndet eller följer de bestämmelser som gäller för servering enligt lagen kan få en erinran (anmärkning). Vid allvarliga fall eller upprepade förseelser kan en varning meddelas utan att ha föregåtts av en erinran. Syftet med såväl erinran som varning är att tillståndshavaren ska ges möjlighet att rätta till missförhållanden.
Kommunen ska återkalla serveringstillstånd
- om tillståndet inte längre utnyttjas
- vid upprepade förseelser eller brott mot alkohollagen
- om tillståndshavaren inte följer de bestämmelser som gäller för servering eller serveringstillstånd enligt alkohollagen
- vid ändrade förutsättningar sedan tillstånd beviljades
- om tillståndshavaren tillåter brottslig verksamhet på serveringsstället