.
I alkohollagen finns regler om servering av alkoholdrycker. Läs nedan om några av de begrepp som även återfinns i alkohollagen.
Tillståndsbevis
När myndigheter kommer på besök ska serveringsstället ha tillståndsbeviset tillgängligt och kunna visa upp detta.
Mat
Det ska finnas lagad mat för servering.
Lättdrycker
Serveringsstället ska erbjuda lättdrycker i tillfredsställande urval och omfattning. Med lättdryck menas dryck som är fri från alkohol eller innehåller högst 2,25 volymprocent alkohol.
Inköp av alkoholdrycker
Starköl, vin och spritdrycker ska inhandlas hos den som har partihandelstillstånd, exempelvis Systembolaget eller bryggeri.
Serveringsförbud
Ungdomar under 18 år får inte serveras alkoholdrycker. Detsamma gäller den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
Marknadsföring
Det är förbjudet att övertala en gäst att köpa alkoholdryck.
Medförande, förvaring och förtäring av alkoholdrycker
Inga andra alkoholdrycker får förekomma på serveringsstället än de som har köpts in för servering. Gäst eller annan person får inte ha med sig egna alkoholdrycker. Utlämnad alkohol får inte medtas från serveringsstället.
Prissättning av alkoholdrycker
Priserna på alkoholdrycker får inte vara lägre än detaljhandelspriserna och de får inte sättas i syfte att främja försäljning av alkoholstarkare drycker.
Serveringstid/stängningstid
Servering av alkoholdrycker får endast ske under den beslutade tidsperioden. Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens utgång.
Socialt ansvar
Servering av alkoholdrycker ska ske med återhållsamhet. Serveringsansvarig ska se till att ordning och nykterhet råder på serveringsstället.
Ytterligare upplysningar
Servering utan eller utöver meddelat tillstånd kan medföra straffansvar. Företrädare för tillståndsmyndighet, exempelvis alkoholhandläggare eller polis, har tillträde till serveringsstället.
Övrig information
För ytterligare information kontakta kommunens alkoholhandläggare.