Metodhandboken riktar sig till den personal som handleder praktikanter eller introducerar nya medarbetare. Den vänder sig också till övriga arbetsgruppen då alla behövs för att på bästa sätt inkludera den nya personen. Den är framtagen under Piteå kommuns ESF-projekt Lärande rekrytering, i syfte att strukturera praktiken/introduktionen och skapa samstämmiga och tydliga målbilder.
Metoden togs fram för att underlätta praktik/introduktion för den som inte har svenska som modersmål. Men metoden och dess verktyg är användbara även för andra målgrupper som står långt från arbetsmarknaden oberoende av bransch, yrke, språk eller geografisk plats.
I metodhandboken presenteras hela metoden och de verktyg som utgör underlaget för praktiken eller introduktionen. Utgångspunkten är alltid arbetsgivarperspektivet - Vad kräver yrkesrollen, verksamheten och arbetsplatsen av samtliga anställda? Detta synliggör de kompetenser som är nödvändiga inom respektive yrkesroll och på den specifika arbetsplatsen.
I menyn nedan hittar du de sex verktyg samt praktikintyg som används på praktikplatserna. Respektive verktyg ger en förklaring till hur det ska användas, och ska betraktas som levande dokument, det vill säga att de ska användas under hela praktikperioden.