Historieätarna - med en smak av historien
I lätt sommarregn åker jag och mina grannar bokstavligen till grannbyn för att prova en middag inspirerats av Historieätarna” som visats på SVT. I huckle och tidsenliga kläder tar Svensby Hembygdsförenings ordförande Britt Fäldt emot oss i den i den anrika Pehrsgården från 1600-talet.
Hembygdsförenings ordförande Britt Fäldt emot oss i den i den anrika Pehrsgården från 1600-talet.
På ett lättsamt sätt, med god kunskap om vårt historiska arv bjuder hon sedan på smakportioner av tidsenlig dryck och mat. Vi får en insyn i tidigare generationers vardag- och vad som förenar deras tid med vår.
Vi bjuds bland annat på paltmacka med hemkärnat smör. En rätt som ofta fungerade som matsäck när gubbarna jobbade i skogen. Paltmacka är precis vad det låter som. Kall skivad palt med smör på.
Vår festmåltid var inte en vanlig måltid för manfolket. En veckomatsedel från 1784 vittnar om att man kunde få leva på gröt och sill i dagar om det var vad som fanns hemma.
Sill och gula ärtor var en oväntad god kombination.
Vi får även provsmaka kärnmjölken som är en restprodukt när man kärnar smöret. För förr i tiden skulle allt tas tillvara på.
För vårt bokade sällskap på åtta personer blev det ett fint samtal där historielektionen blandades med anekdoter från våra egna far- och morföräldrars liv. Med hjälp av historisk mat som sill, tunnbröd, rökt kött, hemmagjord korv, kokta gula ärtor och svagdricka vaknade minnen till liv. Man inser också att det inte var ett lätt liv man levde förr. Många barn att mätta, kalla dragiga hus och djur och gård som skulle tas om hand om alla dagar på året i alla väder.
Swensbylijdas får skapar trivsel, förr hade man djur för att bidra till matförsörjningen.
Vår festmåltid var inte heller en vanlig måltid för manfolket. En veckomatsedel från 1784 vittnar om att man kunde få leva på gröt och sill i dagar om det var vad som fanns hemma. Man tog också vara på vad naturen runt knuten har att erbjuda. En nyhet för mig var rallarrosdryck. Tänk att rallarrosen kunde bli en så god saft, det visste jag inte. Det ska jag prova att göra själv i sommar.
Text och foto: Jeanette Ögren Viklund
Fakta om Svensbylijda
Svensbylijda (Svensbyliden) är en rekonstruerad gammal bondgård från 1600-talet i I Svensbyn, Piteå kommun. Gården har ett naturskönt markområde på över fyra hektar och ett antal byggnader som tillsammans visar upp en traditionell bondgård. De flesta byggnader har Svensby hembygdsföreningen köpt eller fått som gåva och sedan har husen plockats ned, fraktats till Liden, och byggts upp igen.
Hembygdsföreningens främsta uppgift är att rekonstruera och levandegöra det månghundraåriga kultur- och industriområdet Swensbylijda. På hembygdsområdet där Svensbyån rinner finns hembygdsgården. "Qvarnbönninga" dammbyggnad med tillhörande vattendrivna anläggningar har återställts till sitt befintliga skick.
När Coronapandemin kom till Sverige stod det klart att sommaren 2020 skulle bli mycket annorlunda. I många år har deras tisdagskultur under juli månad på hembygdsområdet på Svenbyliden varit grundstommen i föreningens verksamhet. När det stod klart att man på grund av pandemin inte kunde ha evenemanget som lockar flera hundra besökare till området gnuggade man geniknölarna och ett nytt erbjudande togs fram; Historieätning.
Med tidsenlig dryck och mat kan bokade mindre sällskap bokstavligen få smaka på historien. Genom olika nedslag kommer ni få en insyn i tidigare generationers vardag och vad som förenar deras tid med vår.