Välkommen ut på isen!
Då isarna lägger sitt täcke över vattendragen öppnas vinterns alla möjligheter till nya färdleder. En av dem är isbanan på Nördfjärden som vintern 2021 har funnits i 27 år.
Banan slingrar sig fram genom centrala Piteå och erbjuder nya sätt att ta sig fram genom staden. Du kan känna fartvinden på skridskor, glida lätt med sparken, ta en tur längst det upplogade längskidspåret eller helt enkelt njuta av en promenad över det frusna vattnet. Människor väljer att färdas via isen och Piteå får därför en helt annan form och stad, vi går in i winter-mode.
Foto: Sanne Brännström
– Om man inte är båtägare så är isarenan en chans att se Piteå från ett annat perspektiv, säger Ulrika Bohman, parkchef på Kultur-, park- och fritidsförvaltningen i Piteå kommun. Ulrika har det yttersta ansvaret för bland annat isbanan och själv förklarar hon upplevelsen av att vara på isbanan som en total frihetskänsla.
– Jag tror att det finns något i många som gör att vi drar oss till isen, säger Ulrika.
Sparkering - Ta dig runt på spark
På Norrstrands snötäckta strand finns ett café som drivs av MSSK. Här kan du hyra långfärdsskridskor och dessutom köpa fika. Precis bredvid kan du sätta dig ner och njuta av vintersolen medan du grillar över öppen eld i eldstaden, här kan du även finna en av sparkparkeringarna där alla är välkomna att låna sparkar. Den andra sparkparkeringen finner du vid Svartudden eller Strömbacka Strand som de även kallas. Vintern 2020-2021 blir den femte säsongen som kommunen lånar ut sparkar och uppskattningsvis finns ett femtiotal sparkar tillgängliga för vem som helst får låna. Det finns ungefär 40 vuxenspakar, 10 barnsparkar samt två sparkar som är tillgänglighetsanpassade för att rörelsehindrade ska kunna få följa med ut på isen.
Foto: P-town
– Det är väldigt bra att det finns sparkar att låna både för dem som inte har spark men även för att sandade vägar kan göra det väldigt svårt att ta sig till isarenan med spark, då kan man behöva gå och bära på den och det är inte alla som kan eller vill det, säger Ulrika Bohman
Ulrika skriver även en loggbok med uppdateringar om isarenan för att man ska kunna läsa när banan sopas, plogas och olika varningar som till exempel att det kan finnas sprickor eller flödvatten på isbanan. På så sätt går det förbereda sig redan innan man anländer till isarenan.
– Vi vill gärna att alla besökare läser isdagboken innan de ger sig ut på isen, säger Ulrika. Hon menar att man med all rätt ska ha respekt för isar men då isbanan är öppen utförs kontinuerliga borrprover av isen och då kan kommunen garantera att den är säker.
Piteå Outdoors
Förutom alla aktiviteter som man kan hitta på själv på isbanan arrangeras även andra friluftsaktiviteter däribland Pite Outdoor Day. I fyra år har det välbesökta arrangemanget anordnats och fungerar så att föreningar och entreprenörer blir tillfrågade men även frågar själva om de kan vara med. Sedan ansvarar de själva för aktiviteterna som de erbjuder på Pite Outdoor Day, det enda kravet som finns är att det måste ha något med friluftsliv eller utesport att göra.
– Aktiviteter som man har fått prova på har exempelvis varit snöskovandring, cykla fatbike, pimpelfiske, curling, isdubbsrace och skridskotennis. Det blir väldigt roligt och ofta kommer nya innovativa idéer, säger Terese Edmark fritidskonsulent med huvudansvar för Pite Outdoor Day. Terese berättar att Pite Outdoor Day även erbjuder olika fritidshjälpmedel såsom skridsko- och längdskidkälkar, hennes förhoppning är att det ska finnas någonting för alla.
Foto: P-town
Syftet med dagen är att inspirera till friluftslivs och utesport. Terese menar att isbanan hjälper till att skapa en arena för aktivitet, vilket leder till mer fysisk aktivitet som därigenom bidrar till bättre hälsa och livskvalité.
– Meningen är att det ska vara njutningsfullt att besöka oss. Man behöver inte svettas i ett skidspår eller vara hockeyproffs utan man kan ta det lugnt och åka för lusten och glädjens skull.
Vintern kan bli ett hinder för vissa aktiviteter men det är då som isarenan och Pite Outdoor Day gör det lättare att aktivera sig i vardagen. Men de ger även människor ett tillfälle och en plats att mötas på.
– Det är lätt att gå i ide på vintern men tack vare isbanan har vi också en jätteviktig mötesplats. Jag tror på att vi behöver umgås och blir glada av att vara ute, säger Terese.
Så jobbar vi med banan
Gunnar Lundström som jobbar med underhåll av isbanan är inne på samma spår. Han menar att isbanan definitivt främjar friskvården till exempel så möter han flera barn och ungdomar som brukar komma till isen på sina lunchraster för att tillsammans köra en tur längst banan. Men Gunnar berättar också att isbanan har haft några tuffare år.
– Vi har tidigare fått kommentarer från invånare som menar att isbanan är onödig och kostar för mycket pengar, men de flesta har faktiskt ändat sig när de väl själva provat en dag på Nördfjärdsisen.
Från 1994 då man för första gången plogade en isbana efter Nördfjärden har den sett olika ut för varje år. Det började med att man plogade en bana runt Fårön då isen var tillräckligt tjock, vilket innebar att man oftast fick vänta till ungefär slutet av januari innan det gick att ploga. Men allt eftersom kom önskemål om att få tillgång till isbanan tidigare och med nya verktyg och maskiner men även mer kunskap och erfarenhet kan vi nu snabbare få en säker isbana.
Gunnar berättar att då banan är igång sker daglig tillsyn, till exempel kan det finnas skoterspår som tas bort, vi sopar och ibland spolar vi över med vatten. Ingen vinter är den andra lik men innan banan fått nog tjock is är målsättningen att försöka få bort snön så tidigt som det bara går för att isen ska byggas och bli starkare, annars isolerar snön isen och då kan den inte byggas upp. När det finns kärnis på 10 centimeter kan man börja ploga med fyrhjulingar. Detta stadie är extra känsligt eftersom snön måste bort relativt snabbt annars får man inte bort den. Då det finns kärnis på 23 centimeter så går det att börja ploga med fyrhjulsdrivna pickuper. Sista stadiet är när kärnisen bli över 35 centimeter, då håller isen för att köra med traktorer och behöver inte plogas lika ofta.
Snö, kyla och isiga vägar kan göra det svårt att komma sig ut men isarenan finns för att underlätta och upprätthålla glädjen i aktivitet och umgänge. Här träffas alla oavsett generation och dess centrala position gör det lätt att promenera dit, och eftersom det erbjuds långfärdsskridskor att hyra och sparkar att låna slipper man köpa och bära på den utrustningen. Så istället för att gå i ide, kom och var med om fantastiska dagar på nördfjärdsisen, den skinande solen och den mäktiga isen väntar på dig. – Välkommen!
Mer information
Håll koll på Pite Outdoors och andra evenemang
Skribent: Marianne Myrestam