Pitepalten är vår alldeles egna nationalrätt, en mattradion och ett kulturarv. Kanske undrar du vad hemligheten bakom pitepalten är? Sanningen är att det inte finns något enhetligt recept. Varje ny palt får sin egen karaktär beroende på vem som rullat och kokat.
Pitepalt severas hos många av våra lokala restauranger! Vi har till och med en Paltzeria i Öjebyn. Du kan också köpa vakumförpackad färdig pitepalt på matvaruaffärerna och enkelt koka den i runt 40 minuter.
Gör din egen palt
Det finns inget exakt paltrecept, utan var och en hittar "sin" speciella blandning. Här bjuder vi dock på ett recept som du kan utgå från när du vill göra egen palt. Lycka till!
Recept
Standardrecept för palt, ca 4 portioner
10-12 råa potatisar
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk (rimmat eller färskt)
- Skär fläsket i tärningar.
- Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten iordning, salta vattnet (knappt en msk salt per liter vatten).
- Skala och riv potatisen (låt eventuell vätska rinna av), blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
- Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet.
- Rör om försiktigt då och då med en träslev. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45 min - 1 timme.
Servera palten med smör och lingonsylt.
Smaklig måltid!