Information om dyslexi till dig som förälder/anhörig.
Dyslexi innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Det går inte att säga exakt hur många som har dyslexi men ungefär 4-5% av befolkningen. Det kan var ärftligt och problemen upptäcks ofta i tidig ålder.
Besvären kan visa sig på lite olika sätt. Man kan till exempel ha svårt att skilja på ord och delar av ord när man ser och hör dem, vilket ofta gör att man får problem med att förstå det man läser. Men också att skriva ord kan vara besvärligt, både att stava rätt och komma ihåg vilket ord som ska användas.
Vanliga problem vid dyslexi kan vara att man:
- läser långsamt och lätt hakar upp sig på ord
- läser snabbt och fel
- utelämnar ord eller vänder på bokstäverna i korta ord
- skriver otydligt och kastar om eller utelämnar bokstäver
- har svårt att stava rätt
Ta emot hjälp
Man kan inte helt bli av med sina läs- och skrivsvårigheter men de flesta kan minska sina problem genom olika hjälpmedel. Hjälpmedlen måste anpassas specifikt efter barnets besvär. En dator med rättstavningsprogram kan till exempel vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.
Misstänker du att ditt barn eller anhöriga har dyslexi så bör man kontakta barnets lärare eller elevhälsan. Man kan också söka stöd hos andra föräldrar vars barn har dyslexi.
Källa: www.dyslexiforeningen.se, www.1177.se
Information om dyslexi till dig som ung