Det är ett absolut förbud för vuxna i till exempel förskola eller skola att kränka elever, till exempel säga elaka saker, hota eller använda våld.
Diskriminering är när personal på en skola behandlar en person sämre än någon annan person i en jämförbar situation för att man till exempel är bisexuell eller är född i ett annat land än Sverige. Det kan också vara att en lärare, rektor eller annan personal trakasserar eleven. Diskriminering kan även vara indirekt. Ett exempel är när regler som verkar neutrala faktiskt är orättvisa för personer från en viss grupp, till exempel tjejer eller kvinnor. Även diskriminering barnet drabbas av som har samband med sina anhöriga är förbjuden enligt diskrimineringslagen. Till exempel om barnet har homosexuella och trakasseras för detta.
Enligt lag är det diskriminering om man behandlas illa på grund av att man:
- Har ett visst kön, eller om man vill ändra eller har ändrat sitt kön – diskriminering på grund av kön.
- Inte ser ut eller gör som killar och tjejer förväntas göra – diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck.
- Är homosexuell, bisexuell eller heterosexuell – diskriminering på grund av sexuell läggning.
- Har en viss hudfärg, kommer från ett visst land eller har en viss bakgrund – diskriminering på grund av etnisk tillhörighet.
- Har en funktionsnedsättning – diskriminering på grund av funktionsnedsättning.
- Har en viss religion eller tro – diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning.
- Har en viss ålder – diskriminering på grund av ålder.
Ansvar
Det är utbildningsanordnaren som har ansvar för att barn, elever och studenter inte diskrimineras till exempel på en skola eller högskola.
Diskrimineringslagen beskriver även att utbildningsanordnare ska arbeta för att främja lika rättigheter och möjligheter för barn, elever och studenter, så kallade aktiva åtgärder. Utbildningsanordnare har även ett ansvar att förebygga och förhindra trakasserier och sexuella trakasserier.
Blir ditt barn utsatt för kränkande eller diskriminerande behandling kan du anmälda det till barn- och elevombudet, BEO och till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Källa: www.umo.se, www.do.se
Information om kränkande behandling till dig som ung (umo.se)