Information om kris i livet till dig som förälder/anhörig.
Kris i tonåren
Det är vanligt att barn går igenom en kris i tonåren. Det kallas ibland för utvecklingskris. Utvecklingskriserna är en del av människans psykologiska utveckling och brukar uppstå vid viktiga övergångar i livet. Ofta handlar det att barnet funderar på vem den är och vad den vill göra i livet.
Förlust eller sorg
En kris är en förlust eller en sorg och sker oftast när något förändras mycket i livet. Det kan vara att det händer något som man inte kunnat förbereda dig på, som till exempel en olycka, att någon dör, att barnets föräldrar skiljer sig, att barnets kompis flyttar eller att barnet tvingas flytta själv.
Livskris
En så kallad livskris kan utlösas av till exempel en anhörigs sjukdom. Det är en typ av kris som oftast går att bearbeta och komma igenom med stöd av familj och vänner.
Plötsliga och oväntade händelser
En annan typ av kris är den som kan inträffa i samband med plötsliga och oväntade händelser. Det kan till exempel vara dödsfall, sjukdom, olyckor och katastrofer samt våld och hot. Man har inte fått tid till att förbereda sig. Det oväntade drabbar en som ett knockout slag. Även den här typen av kriser klarar de flesta att ta sig igenom om man får stöd från människor i ens närhet. En del personer kan under en tid behöva mer professionell hjälp för att orka ta itu med konsekvenserna av det som hänt.
Ta emot hjälp
När ett barn går igenom en kris eller mår dåligt så påverkar det ofta hela familjen. Som närstående är det lätt att man funderar på varför barnet mår dåligt, eller känner skuld. Många gånger finns det olika förklaringar och det viktigaste är att man som anhörig försöker vara ett stöd i situationen. Vill barnet inte parata med någon som är familj eller vän, kan det alltid kontakta sin ungdomsmottagning, elevhälsan eller vårdcentral. På så sätt kan barnet få kontakt med en psykolog eller läkare som är specialist på att hjälpa unga i kris.
Källa: www.1177.se, www.umo.se
Information om kris i livet till dig som ung