Information om spelmissbruk till dig som förälder/anhörig.
Det finns många spel på nätet, och för vissa kan det vara svårt att låta bli att spela. Ingen vill ju spela bort alla sina pengar och de flesta vill inte sitta och spela hela natten, men en del får ändå svårt att stoppa sig själva. Och för några leder spelandet till att de mår dåligt.
Några varningsflaggor som kan tyda på spelberoende:
- Personen använder allt mer tid till att spela. Alternativt ägnar allt mer tid åt något som du inte får veta vad det är, något personen verkar försöka dölja eller smussla med.
- Personen har inte längre tid, råd och/eller ork att ägna sig åt sådant som han eller hon tidigare tyckte om.
- Personen har inte längre tid och/eller ork att sköta arbete, studier eller andra förpliktelser.
- Personen isolerar sig allt mer från anhöriga och drar sig undan sociala aktiviteter.
- Personen verkar ha fått en försämrad eller rörigare ekonomi. Lån betalas inte tillbaka, du kanske upptäcker att räkningar inte har betalats, olika abonnemang (teve, telefon, etc) stängs plötsligt av, osv. Pengar försvinner från konton i snabbare takt än tidigare. Mönstret för hur personen spenderar pengar har förändrats.
- Personens humör förändras. Det kan till exempel röra sig om retlighet, nedstämdhet och/eller håglöshet.
Trots att personer under 18 år inte ska kunna spela om pengar på spelmaskiner, restaurangcasinon, spelsajter etc så förekommer det ändå. Om du är förälder till ett barn under 18 år som har problem med sitt spelande eller som du misstänker har problem med sitt spelande kan du till exempel ringa BRIS Vuxentelefon tar emot samtal från vuxna som vill tala om frågor som rör barn och unga upp till 18 års ålder.
Källa: www.umo.se, www.ga-sverige.se
Information om spelmissbruk till dig som ung