Information om stress till dig som förälder/anhörig.
Precis som vuxna kan barn i alla åldrar uppleva stress i vardagen, men orsakerna kan vara annorlunda. Däremot vet inte barn alltid vad de egna känslorna beror på, och är beroende av sin omgivning för att bli förstådda. Barn behöver därför vuxna i sin närhet som kan tolka signalerna när barnet inte mår bra.
Symtom på stress, till exempel rädsla och oro, kan övergå i ångest. Ångest kan vara en ständigt närvarande känsla av en obestämd fara. Ångest kan också vara en känslostorm som kommer plötsligt och kraftfullt. Det senare brukar man kalla panikångest. Ångestkänslan kan växa sig så stark att den tar barnets energi och blir ett hinder i livet.
Allt som påverkar familjen påverkar barnet, till exempel ekonomiska problem, skilsmässa, flytt och skolbyte. Även förändringar som kan verka vara positiva kan ibland leda till stress eller ångest.
Hjälpa till
Det finns mycket man som förälder eller närstående kan göra om man misstänker att ett barn känner stress och oro. Man kan börja med att fundera över hur det fungerar med sömn, vila, mat och trygghet.
Om man inte kan se orsaker till att barnet känner sig stress eller har ångest kan man behöva söka hjälp från fler håll. Om problemen handlar om skolan är det bra att kontakta elevhälsan, till exempel skolsköterskan eller en kurator. Man kan också söka hjälp på en vårdcentral.
Källa: www.1177.se, www.bris.se
Information om stress till dig som ung