Josefin Lundberg tog över sin hemgård i Hamptjärn och skötseln av sin mammas tackor redan 2006 men det var 2008/2009 som hon satsade fullt ut, byggde ett nytt fårstall, och driver sedan dess gården Eufåria på heltid som egenföretagare.
Här produceras kött och lammskinn och utöver det har Josefin även en gårdsbutik med samma namn, där man bland annat hittar lokalt hantverk och skinnprodukter och sedan några år tillbaka har företaget Chokladfrossa flyttat in i butiken och erbjuder noga utvald kvalitetschoklad och lakrits. På gården bedriver maken David Lundberg också företaget Eufåria entreprenad.
Som för de flesta bönder är våren en hektisk tid och inte desto mindre för Josefin. Besättningen med ungefär 100 tackor levererar under lamningsperioden i april ungefär 160-170 lamm. Under hösten går den största delen av lammen till slakt till Norrbottensgården i Luleå, men en önskan vore att ha ett lokalt, litet slakteri för att få slutprodukten så närproducerad som möjligt. Något som hon tillsammans med ett par andra fårbönder i bolaget Fårgårdar i Norr ser över och hoppas hitta en lösning på i framtiden.
Hur ser du på utvecklingen av Eufåria framöver, har du några framtidsplaner?
- Jag hoppas kunna bygga om den gamla silon som står på gården till fårstall. Det skulle innebära att jag kunde behålla vissa små lamm på gården för slutgödning och skruva i min produktion.
Om du skulle ge ett förslag på hur kommun/region skulle kunna stötta utvecklingen inom de gröna näringarna, vad skulle du önska i dagsläget?
Vi behöver producera och förädla mera livsmedel överlag i Norrbotten, och för att kunna göra det måste vi få fler unga att vilja intressera sig för de gröna jobben. Det är en knäckfråga men förutsättningarna finns, de unga är vår framtid - som yrkesverksamma såväl som konsumenter, så där bör man börja.