Redan för 4 år sedan började far och son, Per-Erik och Simon Karlsson, bygga upp gårdsslakteriet Laukergården och 2018 stod allt klart att tas i bruk. Parallellt har Per-Erik även haft mjölkdjur men planen att snart gå i pension har gjort att mjölkproduktionen nu är nedlagd och fokus ligger istället på att effektivisera arbetet på gården så det i förlängningen ska bli hanterbart för bara en person att driva.
Att starta ett gårdsslakteri var inget självklart val till en början men ett inköp av en etikettvåg blev på något vis startskottet
- Man kan ju inte ha en etikettvåg utan ett slakteri säger Simon skämtsamt och fortsätter,
jag är utbildad kock och har alltid slaktat mitt eget kött och har även sett en ökad efterfrågan på gårdsslakterier, så när tankarna på att starta upp ett eget slakteri kom, kände jag att gör inte jag det nu så gör någon annan det och det skulle ju kännas snopet.
I dag slaktar man främst de egna mjölkdjuren men köper även in sinkor och utslagskor, och köttet hängmöras 3-5 veckor beroende på köttdel. Den mesta försäljningen till sker via Facebook och telefon till privatpersoner men även en hel del till restauranger.
Projektet Gröna Näringar är en satsning av Region Norrbotten och Piteå Kommun för att bland annat stärka våra lokala lantbrukare och producenter, vilken satsning skulle du vilja se bli verklighet eller har du förslag på hur man skulle kommun/region skulle kunna stötta och föra utvecklingen framåt?
- Att starta upp eller utveckla sitt företag är något som gärna kunde vara smidigare. Skulle det gå att underlätta processen tror jag fler skulle våga sig på att satsa på sin företagsidé, avslutar Simon.