Redan 1982 värptes ägg på Klöverbergsgården hos Maj och Sven Boman i Klöverträsk utanför Luleå. Idag är det barnbarnen Viktor och Anton Boman som driver Norrbottens största hönseri med 12 anställda och en omsättning på närmare 40 miljoner kronor.
2004, när den regionala äggproduktionen låg helt stilla här i norr, började Viktor undersöka intresset hos handlarna för att köpa in lokalproducerade ägg, och gensvaret var stort runt om i regionen.
Bankerna däremot var betydligt mer svårflörtade, det krävdes otaliga besöka för att de skulle övertygas om idén att bygga ett hönseri mitt ute på landsbygden, utan större eget kapital, skulle bli en lönsam affär.
Det var först när Mikael Hugoson (Nyhléns & Hugosons) gick in som delfinansiär som bankerna vågade satsa och 2011 startade bygget av stallarna.
Redan första året, 2012, omsatte man 4 miljoner kronor och har sedan dess knutit till sig flera producenter och äggen finns nu att köpa från Örnsköldsvik i söder till Kiruna i norr.
Resan fram till idag har naturligtvis inte varit helt utan utmaningar, men det hindrar inte bröderna från att ha fler framtidsplaner och drömmar om sitt företag - när tiden är rätt kanske vi satsar på produktförädling och jag skulle önska att det fanns lokal kyckling att tillgå här uppe. Vem som blir först att börja med kycklinguppfödning återstår att se, men det finns definitivt en framtida marknad för produkten, avslutar Viktor, VD för Klöverbergsgården.