Johan Liljebäck driver tillsammans med sina föräldrar Stora Mu AB i Svartbyn utanför Överkalix. Här bedrivs mjölkproduktion och besättningen består av 85 årskor som huserar i ladugården som byggdes så sent som 2009.
-Berätta, vad är dina drivkrafter?
Förmånen att ha ett varierande arbete där ingen dag är den andra lik, att få arbeta både praktiskt, tekniskt och digitalt är utvecklande.
-Hur ser du utvecklingen av Stora Mu AB framöver?
Vi har en utvecklingsplan i flera steg och hoppas bland annat att inom något år kunna dubblera besättningen, investera i ytterligare en mjölkrobot och även kunna anställa en till person i företaget. Vi ser även på möjligheterna att anlägga en gårdsbaserad biogasanläggning men det återstår fortfarande några utmaningar att lösa innan vi ror det i land.
-Om du skulle ge ett förslag på hur kommun/region skulle kunna stötta utvecklingen inom de gröna näringarna, vad skulle du önska i dagsläget?
Eftersom många utmaningar vi lantbrukare ser inom de gröna näringarna överlag bottnar i kompetensförsörjning bör det satsas på utbildning med spetskompetens. Ta t.ex. en mjölkbonde idag, där det ställs höga krav på utbildning, du ska inte bara ett djurintresse utan även vara teknisk, lösningsorienterad och arbeta digitalt, och vi ser att många lärare inte besitter rätt kompetens för att möta framtiden inom lantbruket.
Ett annat önskemål skulle kunna vara att det finns en konsult eller projektledare med specialkunskap inom biogasanläggningar att tillgå. Projektledarens roll till skulle initialt till exempel kunna vara att arbeta med att samla in underlag om vad som krävs för att bygga nyckelfärdiga anläggningar.