Förstudien, som genomförs tillsammans med Region Norrbotten, är ett viktigt steg i det fortsatta arbetet för att stärka utvecklingen av den gröna näringen i både Piteå och regionen i särskilt utpekade och efterfrågad områden.
Syftet med förstudien är att med Piteå som pilotkommun kartlägga hur en offentlig aktör kan arbeta för att på sikt nå en ökad produktion av lokalproducerade livsmedel.
Kartläggningen ska ta ett bredare grepp kring frågan och inkludera alla de verksamheter som på olika sätt arbetar med livsmedelsproducerande företag. Så att vi på sikt kan stärka Piteå kommuns försörjningsförmåga på livsmedel till offentlig sektor, företag och privatpersoner.
Huvudfokus i förstudien är att göra en kartläggning i vilken vi identifiera hinder, eventuella målkonflikter och prioriterade områden att arbeta vidare.
Förstudien syftar även att börja arbetet att få till ett tankesätt som sätter den lokala livsmedelsproduktionen i fokus som genomsyrar kommunens olika delverksamheter (hållbarhetsstrategier, näringslivsutveckling, samhällsplanering m.m.). Förstudien skapar en gruppering (tematisk grupp) inom kommunen som kan arbeta med dessa frågor. I förlängningen kan denna gruppering fungera som mottagarkapacitet för frågor kopplade till den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat.
Förstudien ska dra lärdom av andra kommuner och regioners framgångsrika exempel och arbeta fram en rapport innehållandes resultat från förstudien runt hur man som offentlig aktör strategiskt kan arbeta för en ökad produktion av lokalproducerade livsmedel. Den rapport som tas fram i förstudien ska vara relevant för andra kommuner och offentliga verksamheter att inspireras av och ha användning för i de egna verksamheterna.