Polarterroir sätter det kulinariska arvet på pränt och bidrar till att lyfta den lokala livsmedelsproduktionen i Norrbotten. Nyligen beviljades samarbetsprojektet Polarterroir I – en terroiratlas för Norrbottens matlandskap medel för att ta fram en kunskapsbas om regionens specifika kulinariska arv, klimatmässiga förutsättningar, traditioner och matkultur.
Ett ökat samspel mellan besöksnäringen och lokala livsmedelsproducenter, inklusive både primärproduktion och förädling, bidrar också till en mer hållbar utveckling av landsbygden och skapar nya möjligheter för näringarna att utveckla sina verksamheter. Norrbottnisk mat har många unika värden som moderna konsumenter efterfrågar, inte minst inom områden som hållbarhet, kvalitet och hantverksmässighet. För att skapa bättre förutsättningar för både producenter och företagare inom besöksnäringen att berätta om de värdena för sina kunder genomförs nu den här unika satsningen.
Terroiratlasen ska också verka företagsfrämjande genom att bland annat hjälpa företagare från olika led i livsmedelsbranschen att hitta nya möjligheter till samarbeten, produktutveckling och innovation – samtidigt som den kan rikta landsbygdsföretagen i Norrbotten mot målgrupper med matupplevelsen som reseanledning.
* Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och genomförs i samarbete mellan Piteå kommun (projektägare), Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten (Nära Mat) och Swedish Lapland Visitors Board.
För mer information, kontakta:
Jessica Lindberg, Näringslivsutvecklare, Piteå kommun
073-840 47 52
Jessica.lindberg@pitea.se