– Nej, jag har aldrig ångrat min flytt, absolut inte! Livskvaliteten i Piteå hittas inte var som helst. Det är lätt att ta sig överallt och när andan faller på har vi både tåg och buss i närheten. Att hälsa på familj eller vänner söderut är enkelt.
Cecilia Lindström från Göteborg är en sann gourmet. Redan som 23-åring startade hon och maken Daniel upp restaurangen Järnspisen, kort efter flytten till Piteå.
– Vi hade funderat på att starta eget någonstans i Sverige och valde mellan Uppsala och Piteå, där Daniel kommer ifrån. I samma veva kontaktades vi av ägarna av dåvarande restaurangen Bryggargatan i Piteå som undrade om vi var intresserade av en start upp här. Och det var vi!
År 2011, knappt ett år in i relationen med Daniel, fann sig Cecilia driva deras nya fine dining-restaurang i Piteå och stormtrivdes. Studier i restaurangmanagement via Umeå universitet och praktisk erfarenhet i både Sverige och Norge gav henne en fast grund att stå på, såväl teoretisk som praktisk.
– Det var häftiga år, vilken start!
Det var de åren som gjort Cecilia till en av Piteås mest välkända entreprenörer. Som inflyttande entreprenör har hon noggrant följt stadens och marknadens svängningar genom åren. Paret utvecklade och tog fine dining till en ny nivå under de restaurangåren. När de sedan bildade familj och önskade ett annat livstempo vågade man sälja sin verksamhet och satsa på någonting nytt. Något som blev ännu en vinst! Idag driver paret den attraktiv och exklusiva butiken Järnspisens matbod mitt i city. Butiken har öppnat upp för en helt annan typ av kundkontakt och kollegial verksamhet än vad restaurangbranschen gjorde. Paret har också fått utökat utrymme att arbeta med innovation och nya branschkontakter.
Som inflyttad entreprenör i en ny stad råder Cecilia andra att ta stöd av aktörer i staden för att ge sig in i näringslivsnätverken. Att finna en mentor, vilket man kan med stöd av kommunens näringslivsavdelning, är ett fantastiskt redskap för att utveckla både sig själv och sin verksamhet, menar Cecilia.
– Jag har alltid velat tycka till om min bransch och min stad. Att organisera sig med både lik- och oliktänkande skapar fantastiska möjligheter till delaktighet i frågor som flöden, kompetensförsörjning och lokaler i staden, eller för att träffa branschkollegor.
Cecilia är idag verksam i Företagarna Piteå och är därtill handelsutvecklare för handlarna i Piteå och projektledare för Piteå presentkort. Engagemanget för stadens näringslivsutveckling lyser starkt och bidrar till studiebesök från potentiella inflyttare som drömmer om en etablering i Piteå.
– Det är klart att vi i viss mån är konkurrenter men vi är alla väldigt måna om ett levande och hållbart Piteå.
Som entreprenör talar man ofta om delmål. Daniel och jag har nog landat i att vi arbetar utifrån femårsmål.
– Jag vill hänga med i de samhällsekonomiska svängarna. Omvärldskunskap är av största vikt för Järnspisens Matbod som är vår optimala verksamhet och som vuxit sig så mycket större än jag trodde. Att som 23-åring driva fine dining var häftigt och värdefullt för framtiden. Jag och Daniel fortsätter att satsa på det vi tror är perfekt utifrån den region och den tid vi verkar i. Det har hittills träffat rätt och jag både tror och hoppas att framtida idéer kommer att landa lika bra.