Vid nyinstallation
Köp endast miljögodkända modeller av braskaminer och kakelugnar. När du installerar en ny panna bör det vara modern teknik med miljögodkänd panna och ackumulatortank. Begär skriftliga eldningsanvisningar av fabrikanten. Kaminer och pannor ska levereras med en utförlig drifts- och skötselanvisning som också anger lämpliga och olämpliga bränslen och rekommenderad fukthalt. Av skötselanvisningarna bör framgå fukthalten, till exempel som torkningstid utomhus, i garage etc. och hur vedmängden anpassas till effektbehovet. För äldre kaminer och pannor finns inte skötselanvisningar. Man får själv komma underfund med bästa sättet att elda.
En grundregel som gäller alla anläggningar är att man måste ha god lufttillförseln till elden. Stäng inga spjäll! Se till att friskluftsintaget i pannrummet inte är tilltäppt. Om draget är dåligt, ta reda på om skorstenen är rätt dimensionerad för din anläggning. Sotaren kan ge råd.
Att tända en brasa
Se till att du snabbt får ordentlig fyr och hög temperatur i eldstaden. Tänd med torra stickor, papper eller dylikt och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du lägger på större vedträn.
Ordentlig glödbädd
När du väl tänt din brasa är det viktigt att du har en ordentlig glödbädd vid varje bränsleinlägg. Raka ihop glödbädden. Stapla veden så att ett litet mellanrum lämnas mellan vedträden för att få ordentlig luftinblandning. Ha fullt pådrag av luft - håll öppet spjäll eller öppna luckor - tills du fått ordentlig fyr. Ju mer finhuggen veden är desto intensivare brinner det.
Pyrelda inte
Håll tilluftsspjäll och rökgasspjäll helt öppna hela tiden om inte fabrikanten föreskriver annorlunda. Sot och tjäravsättningar på glasluckor, pannväggar och i rökgången tyder på att lufttillförseln är dålig. Om förbränningen har varit bra får du bara kvar lite ljusgrå aska i eldstaden.
Röken avslöjar om du eldar rätt
Enklaste sättet att kontrollera om du har god förbränning är att gå ut och titta på röken. Vid dålig förbränning får du en svart rök med kraftig lukt. Gulaktig rök betyder att den innehåller mycket tjärämnen. Eftersom det alltid finns en mängd vatten i veden kommer röken ofta att vara vit av vattenånga, som kondenserar i den kalla luften. Varma dagar är röken vid god förbränning i det närmaste osynlig och ses som ett värmedaller.