Fåglar är ett naturligt inslag i vår stadsmiljö och är viktiga i naturen. Men fåglarna kan även upplevas som störande, exempelvis när de smutsar ner eller skränar. Många tycker om att mata fåglar och gör det i gott syfte. Men det är viktigt att tänka på att risken för störningar till omgivningen många gånger ökar vid matningen.
Under sommarhalvåret behöver fåglarna normalt inte matas då det finns en rik tillgång av naturlig föda. Det är endast vintertid som fåglar kan ha det svårt att hitta mat, och är i behov av extra utfodring från oss människor. Fågelmatning på ett olämpligt sätt kan orsaka problem för grannar och faktiskt till och med få rättsliga konsekvenser.
Så matar du fåglar på bästa sätt
- Matningen bör ske över marknivå, till exempel med ett fågelbord eller liknande.
- Fågelbordet bör vara utformat så att endast småfåglar kan komma åt fågelmaten, eftersom större fåglar såsom duvor, skator och måsar kan orsaka skrän och nedskräpning.
- Om fågelmat läggs ut på marken, kan den locka till sig råttor och möss eller andra skadedjur.
- Fåglarna bör inte kunna gå i maten, fåglarna kan förorena fågelmaten med spillning vilket kan leda till att det finns en risk att sjukdomar sprids mellan fåglarna. Spillning kan även i större mängder exempelvis skada fasader.
Vad kan man mata fåglarna med?
Erbjud endast fågelfrö, talgbollar eller liknande.
Det är olämpligt, och i vissa fall förbjudet, att mata vilda djur med matrester. Endast en del av maten äts av fåglar, resten äts av råttor, möss och andra gnagare.
Alla matrester ska sorteras som organiskt avfall eller komposteras på fastigheten. Ska du börja kompostera behöver du anmäla det på förhand till avdelningen för miljö- och hälsoskydd. Det är viktigt att du tänker på vilken typ av kompost du väljer och var du väljer att placera den. Detta för att undvika besvär för dig själv och omgivningen.
Smittspridning av fågelmatning
Förutom obehaget som många upplever av skadedjur kan de även bidra till smittspridning. På grund av den risk för olägenhet gnagare utgör i form av exempelvis smittspridning, är det viktigt att så långt som möjligt begränsa förekomsten av dessa inom tätbebyggda områden. Fågelmatning kan exempelvis leda till utbrott av salmonella som även kan smitta husdjur och människor.
Vem bär ansvaret?
Som fastighetsägare får du mata fåglar på din fastighet, du har rätt att bestämma vad som gäller för fågelmatningen på den egna fastigheten, förutsatt att matningen inte leder till störningar i omgivningen.
Bor du i ett flerfamiljshus kan det finnas ordningsföreskrifter som säger att det inte är tillåtet att mata på balkonger, fönsterbrädor och loftgångar. Bor du i en bostadsrätt kan motsvarande regler finnas i bostadsrättsföreningens stadgar. En lösning kan då vara att mata fåglarna från en gemensam automat på gården.