Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som de svenska hushållen orsakar kommer från det vi äter – det vill säga från de utsläpp av växthusgaser som livsmedel ger upphov till på sin väg från jord till bord.
Maten påverkar både miljön och klimatet på många sätt - när den odlas eller produceras, när den transporteras till och från affären och när den tillagas. Maten påverkar också miljön genom övergödning, utfiskning, användning av växtskyddsmedel med mera.
Du kan bidra till minskad påverkan på miljön och klimatet genom dina matval. Det allra enklaste sättet att börja en mer miljömedveten livsstil är att inte slänga maten bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Planera dina matinköp och köp inte mer än du gör av med.
Vill du äta smart för miljön och hälsan? Här hittar du information om vilken typ av mat du ska välja för att minska matens miljöpåverkan.
Kött
Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut en eller ett par rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter eller minska på köttportionerna.
Välj nöt- och lammkött från djur som gör miljönytta. I Sverige är betande djur en förutsättning för att bevara den biologiska mångfalden, eftersom de håller marker öppna marker som annars skulle växa igen. Särskilt bra är djur som har betat naturliga hagmarker.Välj gärna kött från djur som fötts upp på foder som inte har besprutats, till exempel ekologiska alternativ.
Ät mer bönor, linser och ärter – det är ett bra val oavsett om de är torkade eller konserverade, särskilt om de ersätter en del av köttkonsumtionen.
Fisk och skaldjur
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk. Våga variera! Pröva andra sorter än de du är van vid så minskar trycket på några få arter. Välj fisk och skaldjur som kommer från stabila bestånd.
Frukt och grönt
Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker grova, tåliga grönsaker som rotfrukter, broccoli, vitkål och lök. Välj ömtåliga frukter och grönsaker, som tomat, sallad och gurka efter säsong. Välj gärna frukt, bär och grönt som inte har besprutats så mycket eller inte alls, till exempel ekologiska alternativ. Bananer, citrusfrukter och vindruvor är de frukter som besprutas allra mest – därför är det särskilt viktigt att du väljer frukter som är obesprutade.
Tänk på att även transportsätt har betydelse, långa transporter ofta orsakar större utsläpp av växthusgaser än korta. För klimatet är det därför bra att välja frukter, bär och grönsaker som har fraktats "transportsnålt". Frukt, bär och grönsaker är känsliga livsmedel. Förvara dem rätt och köp inte mer än du använder så minskar du svinnet.
Potatis, spannmål och ris
Välj gärna potatis som har fraktats "transportsnålt". Välj gärna potatis, spannmålsprodukter och ris som inte har besprutats, till exempel ekologiska alternativ. Ris påverkar miljön mer än spannmål och potatis. Pröva att variera riset med matvete, mathavre eller liknande.
Matfett
Välj rapsolja eller matfetter med mycket rapsolja eller olivolja i. Rapsolja är bäst ur miljösynpunkt och dessutom bra för hälsan. Minska användandet av palmolja, som finns i en del matfetter, eftersom det är sämre för hälsan och även för miljön. Läs på innehållsförteckningen och välj hellre sorter med rapsolja.
Vatten
Välj i första hand kranvatten – det har hög kvalitet och är dessutom billigt. När du köper förpackat vatten, tänk på att långa transporter kan orsaka större utsläpp av växthusgaser än korta. Även transportsätt har betydelse för klimatet, det bra att välja vatten som har fraktats transportsnålt.