Vedeldning utförd på rätt sätt med torr ved, gott om luft till eldhärden och en bra vedpanna är ett klimatsmart alternativ för uppvärmning. Enligt plan och bygglagen (PBL) ska du göra en anmälan till kommunen när du ska installera eller ändra en befintlig eldstad eller rökkanal.
Ved används främst som en extra värmekälla i exempelvis braskaminer eller fungerar som komplement till olika typer av uppvärmning med el eller olja. Villapannor för ved har dock blivit allt vanligare idag.
Enligt Piteå kommuns lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön, ska ved och annat bränsle förvaras torrt och eldning ska ske med god lufttillförsel. Material, som inte är avsett som bränsle t ex hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor och dylikt får inte eldas. Skälet är att hälsofarliga ämnen kan komma ut med rökgaserna.
Inom detaljplanelagt område får eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inte ske i strid mot gällande brandföreskrifter eller kommunens renhållningsordning. Större mängder papper bör Du heller inte elda, eftersom det bildas sotflagor som smutsar ned och kan vålla brand.
Vedeldning är ett bra alternativ ur miljösynpunkt men kan även ha en negativ inverkan på människors hälsa eftersom röken innehåller mycket sot och partiklar. Många klagar över luftvägsirritationer, dålig lukt, sot och nedsmutsning när grannarna har eldat i braskaminer och pannor.
Var rädd om grannsämjan
Enligt miljöbalkens bestämmelser får röken från vedeldning inte orsaka olägenheter för människors hälsa. Idag bor vi tätt inpå varandra och det du som husägare gör påverkar människor i din närmaste omgivning. Det är alltid du som eldar som är ansvarig för att röken inte orsakar olägenheter för människors hälsa.
Om du störs av grannens vedeldning i sådan omfattning att det finns risk för att sanitär olägenhet uppstår kan och miljö- och byggnämnden förbjuda eldningen. Detta trots att eldningsanordningen är godkänd och trots att installationen har tidigare godkänts av miljö- och byggnämnden.
För fler tips och råd om hur eldning bör ske kontakta kommunens Miljö- och hälsoskydd.