Vattenmyndigheten arbetar för att få viktiga samhällsgrupperingar att aktivt vilja delta i vattenförvaltningen på flera sätt. Vattenmyndigheten och länsstyrelserna har bland annat stöttat utvecklingen av lokala samverkansorgan, så kallade vattenråd.
Vattenråden är ett forum för samverkan mellan alla som är intresserade av vattenfrågor. Ett vattenrådsområde kan omfatta ett eller flera avrinningsområden i inlandet eller ett kustområde. Vattenrådens medlemmar kan bestå av allmänhet, intresseorganisationer, kommuner och företag. De har ingen formell beslutsroll men stödjer och ger underlag till vattenförvaltningens arbete och prioriteringar.
Vattenråden arbetar bland annat med att sprida information om vattendirektivet och vattenförvaltningen. Att ta vara på vattenrådens kunskaper och lämna synpunkter till länsstyrelsen av vattnens status och på hur åtgärdsarbetet ska prioriteras är andra viktiga uppgifter. På länsstyrelserna finns kontaktpersoner för varje enskilt vattenråd för att kunna ge stöd och för att vidarebefordra information och synpunkter till myndigheterna.
I Bottenviken vattendistrikt finns 12 vattenråd, varav två är kustvattenråd. Vattenrådsområdena (VRO) utgörs av flera huvudavrinningsområden från älvar utom ett som är ett kustvattenråd. Piteå kommun berörs av tre vattenråd Piteälvens vattenråd (VRO6), Fyrkantens vattenråd (VRO5) samt Åby-, Byske- och Kågeälvars vattenråd (VRO7)
EU:s vattendirektiv
Vattendirektiv har tagits fram av EU för att skapa en likadan förvaltning av medlemsländernas vatten. EU:s vattendirektiv gäller för sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten. Alla vatten har ett mål, en miljökvalitetsnorm, som de ska uppnå till 2027, vanligen god ekologisk och kemisk status, men ibland också hög ekologisk status.