När detaljplanen antagits av samhällsbyggnadsnämnden eller kommunfullmäktige ska beslutet om antagande kungöras under tre veckor.
Den som under samråd- och/eller granskningsskedet lämnat skriftliga synpunkter som inte blivit tillgodosedda, har under dessa tre veckor rätt att överklaga kommunens beslut att anta detaljplanen. Överklagandet ska ha inkommit till kommunen senast tre veckor efter att kommunens beslut kungjorts på kommunens anslagstavla. Överklagandet skickas till Piteå kommun som sedan överlämnar ärendet till Mark- och miljödomstolen som prövar ärendet.
Mark- och miljödomstolen prövar om den som överklagat har rätt att klaga, om planen har hanterats på rätt sätt samt själva sakfrågan. Mark- och miljödomstolens beslut vinner laga kraft tre veckor efter det att kommunen och övriga berörda har fått del av beslutet, om ingen överklagar Mark- och miljödomstolens beslut till Mark- och miljööverdomstolen.
Länsstyrelsen kan pröva kommunens beslut att anta detaljplanen utan att det har överklagats, men bara om beslutet innebär påtaglig skada på riksintressen eller behandlar mellankommunala frågor, miljökvalitetsnormer, hälsa och säkerhet och upphävande av strandskyddet på ett otillfredsställande sätt.