.
Riktvärdet för arsenik i dricksvattnet sänktes år 2003 till 10 µg/l från tidigare 50 µg/l. Riktvärdet är baserat på livstidsrisken för cancer, det vill säga hur stor cancerrisken är om man exponeras för en viss halt av arsenik under hela sin livstid. Det är Livsmedelsverket som fastställer riktvärden för enskilt dricksvatten och mindre vattenanläggningar.
Du hittar mer information om reningstekniker för arsenik på socialstyrelsens och SGU:s hemsida.
Hur kan arsenik påverka hälsan?
Arsenik kan påverka hälsan både om man utsätts för ämnet tillfälligt eller under lång tid. Att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar.
Känsliga grupper
Foster och barn är de grupper som är mest känsliga för negativ påverkan av arsenik. Arsenik passerar moderkakan, men väldigt lite går över i bröstmjölk. Arsenik kan påverka utvecklingen av nervsystemet och immunförsvaret. Att foster och små barn är särskilt känsliga för sådana effekter beror på att hjärnan fortfarande utvecklas. Det är därför extra viktigt att ta prov på dricksvattnet när man har små barn i hushållet.
Proverna ska analyseras av ackrediterade analysföretag. Ackrediterade analysföretag hittar du genom att söka på Synlabs hemsida.
Utredning privat dricksvatten i norra Sverige
Arbets- och miljömedicin (AMM) är ett kompetenscentrum för norra Sverige med uppdrag att förebygga, utreda, bedöma och bidra till att åtgärda ohälsa som har samband med arbete och omgivningsmiljö, samt att bedriva forskning och undervisning.
Arbets- och Miljömedicin har gjort en utredning som belyser naturlig förekomst av oorganisk arsenik i privat dricksvatten i norra Sverige – kartläggning och hälsoriskbedömning.
I norra regionen finns det riskområden där naturlig förekomst av arsenik i berggrunden kan orsaka förhöjda halter oorganisk arsenik (As) i grundvattnet och i grävda egna brunnar, men framför allt borrade egna dricksvattenbrunnar.
Utredningens specifika mål var att kartlägga vattenkvaliteten i provtagna egna brunnar samt att bedöma hälsorisker.
Du kan läsa den fullständiga utredningen i dokumentet nedan.