.
När du väl har ordnat provtagningsflaskor och vet vilka analyser som ska göras ska du tänka på följande:
Ta alltid prov på kallvatten
Prov för dricksvattenanalys ska alltid tas på kallt vatten. Om vattnet stått i en varmvattenberedare eller tas från en varmvattenledning kan det ha en annan (sämre) kemisk sammansättning.
Att tänka på vid mikrobiologisk undersökning
Tänk på att inte förorena vattenprovet! Tvätta händerna noga före provtagningen. Rör inte flaskans mynning eller insidan av locket med händerna eller med något annat föremål.
Om anvisningarna från laboratoriet inte anger något annat, ska du fylla flaskan försiktigt till cirka fyra femtedelars volym utan att vattnet stänker. Skruva på locket omedelbart efteråt.
Mät temperaturen på det rinnande vattnet, inte i flaskan.
Provet ska förvaras kylt, transporteras kylt och så snabbt som möjligt komma till laboratoriet, helst samma dag. Ofta kan man få kylväska eller liknande utrustning för transport av vattenprov från laboratoriet.
Att tänka på vid kemisk undersökning och metallundersökning
I de flesta fall måste flaskan eller flaskorna fyllas helt och locket skruvas på noga för att minska kontakten med luftens syre. Detta gäller dock inte alltid. Laboratoriet som utför analysen kan ge besked.
Att tänka på vid radonundersökning
Radon är en gas. Därför är det viktigt att gasen inte lämnar vattnet utan stängs in i flaskan. Vattnet spolas tills det är så kallt som möjligt. Provet tas med en fin, liten vattenstråle som inte bryts. Vattnet tappas efter väggen i flaskan tills flaskan blir helt fylld. Locket skruvas genast på.
Eftersom radon sönderfaller naturligt sjunker radonhalten i brunnen om vattnet fått stå länge i brunnen. Därför bör vattnet i brunnen omsättas före provtagning.
Dokumentation på följesedeln
Vid provtagning av dricksvatten är det viktigt att fylla i bifogad följesedel så noga som möjligt, så att laboratoriet inte feltolkar analysresultaten. Det är t.ex. viktigt att ange om brunnen är grävd eller borrad samt brunnens ålder – i synnerhet om brunnen är nyanlagd eller inte.
Ange eventuella problem med vattnet, t.ex. färg- eller smakförändring. Det är också bra för laboratoriet att veta var provet tagits (t.ex. kökskran) och om provet tagits efter filter eller annan reningsutrustning.
Vattnets kemiska sammansättning beror mycket på de geologiska förutsättningarna på platsen. Ange därför fastighetsbeteckning eller vattentäktens koordinater. Datum och tid för provtagningen ska också anges. Det gäller särskilt vid analys av radon, eftersom den uppmätta radonhalten räknas om till tiden vid provtagningstillfället.