Om du har tänkt bygga om eller underhålla ett befintligt hus men är osäker på hur byggnaden bör hanteras, kan du kontakta kommunens stadsarkitekt eller bygglovshandläggare för råd och tips om byggnadsvård.
Byggnader och bebyggelsemiljöer är en viktig del av vårt kulturarv. Det är naturligt att en byggnad efter en viss tid behöver renoveras och det är ibland nödvändigt att den behöver byggas om för att anpassa den till dagens behov. Det är då viktigt att sådana ändringar görs varsamt. Väljer man exempelvis ett felaktigt material kan byggnadens kulturmiljövärde ta skada.
Du som fastighetsägare tillika byggherre behöver se till att de firmor och hantverkare som du anlitar vid ombyggnad av ett gammalt hus har förståelse för kulturmiljöfrågor och de kunskaper om äldre hantverkstekniker och traditionella material som byggnadens kulturhistoriska värden kräver. Om du kontaktar oss för samråd i ett tidigt skede ökar chansen för en snabbare och smidigare lösning. Du kan även vända dig till byggnadsantikvarien på Piteå museum med byggnadsvårdsfrågor. Byggnadsantikvarier finns även på Norrbottens länsmuseum och på Länsstyrelsen.
Kulturhistoriskt skydd av byggnader
När man i folkmun pratar om k-märkta hus menas byggnader som omfattas av ett eller flera olika typer av skyddslagstiftning.
Det starkaste skyddet en kulturhistoriskt värdefull byggnad kan få i Sverige är att den förklaras som byggnadsminne enligt lagen om kulturminnen (1988:950) 3 kap. Även anläggningar med kulturhistoriskt värde, till exempel parker och trädgårdar kan bli byggnadsminne. För att veta hur byggnadens kulturhistoriska värde ska bevaras på bästa sätt fastställs skyddsföreskrifter för varje byggnadsminne. För att väcka frågan om att byggnadsminnesförklara en byggnad ska du vända dig till länsstyrelsen som utreder ärendet.
Det mest förekommande formella skyddet finns genom juridiskt bindande skydds- och varsamhetsbestämmelser i en detaljplan eller områdesplan. Men ditt hus kan ha kulturmiljövärden och därmed vara skyddsvärt även om det inte finns något formellt skydd. I plan- och bygglagen ställs ett generellt krav på varsamhet som syftar till att bevara en byggnads tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. (PBL 8 kap 17 §). Ett formellt skydd i en detaljplan är således en precisering av plan- och bygglagens varsamhetskrav. Alla förändringar prövas mot denna lag.
Kommunen gör alltid en bedömning om en byggnad har kulturhistoriska värden. Ibland finns en byggnad utpekad i ett kulturmiljöprogram vilket är en fingervisning i handläggningen.
Vad säger plan- och bygglagen (PBL)?
Byggnadsminne
När en byggnad förklaras som byggnadsminne enligt lagen om kulturminnen (1988:950) 3 kap, får den det starkaste skyddet en kulturhistoriskt värdefull byggnad kan få i Sverige. Även anläggningar med kulturhistoriskt värde, till exempel parker och trädgårdar kan bli byggnadsminne. För att veta hur byggnadens kulturhistoriska värde ska bevaras på bästa sätt fastställs skyddsföreskrifter för varje byggnadsminne. För att väcka frågan om att byggnadsminnesförklara en byggnad ska du vända dig till länsstyrelsen som utreder ärendet.
Kulturmiljöprogram
Piteå kommuns kulturmiljöprogram heter Husera. Husera beskriver Piteås synliga historia från forntid till nutid. Fokus ligger på hela miljöer och de egenskaper som utmärker kulturmiljöns karaktär och kvalitet. Områdena som beskrivs har bedömts som särskild värdefulla.
Mer information om kulturmiljöprogrammet hittar du via menyn i högerspalten.
För att se om din fastighet ligger inom ett område med värdefull kulturmiljö se aktuell översiktsplan. Klicka på översiktskarta och välj Kulturmiljöer.
Öjeby kyrkstad
Öjeby kyrkstad är en av Piteås främsta kulturmiljöer som är skyddat som riksintresse för kulturmiljövård. Utformningen av kyrkstadens offentliga platser behandlas i ett gestaltningsprogram som antogs 2019 av Samhällsbyggnadsnämnden.
Kyrkstugorna är uppdelade i flera kammare med olika ägare. Respektive ägare har ett ansvar att vårda sin stugas kulturhistoriska värde. Mer information hittar du i Piteå museums broschyr Råd om vård - kyrkstugor och kulturmiljöer.
Du kan söka bidrag för byggnadsvård
För frågor som rör bidrag för byggnadsvård samt frågor om byggnadsminnen ta kontakt med länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Mer information hittar du på Länsstyrelsens webbplats.