Kartutdrag för enkla byggärenden
Om du ska göra en enklare situationsplan 1:400 eller 1:500, till exempel en sådan som krävs i de flesta enkla byggärenden (som tillbyggnader, komplementbyggnader eller liknande) behöver du ett så kallat kartutdrag för enkla byggärenden som underlag för situationsplanen. Du kan få utdraget i A4- eller A3-format - digitalt eller i pappersform.
Kontakta oss om du är osäker på vilken karta du behöver.
Komplementbyggnad
Komplementbyggnad är en byggnad som är ett tillägg till en annan byggnad. För att något ska kunna vara en komplementbyggnad krävs att det finns en huvudbyggnad på fastigheten. En komplementbyggnad är till exempel ett fristående uthus, ett garage, en friggebod eller annan mindre byggnad. Små växthus räknas också som komplementbyggnader.
Kontrollansvarig
En kontrollansvarig arbetar på uppdrag av byggherren. Den kontrollansvarige ska upprätta kontrollplan, vara ut på arbetsplatsbesök och bara med å samråd med byggnadsinspektör. En kontrollansvarig ska ha kunskap, erfarenhet och lämplighet för sitt uppdrag och måste enligt plan- och bygglagen vara certifierad.
På Boverkets webb kan du söka kontrollansvariga och andra sakkunniga i Norrbottens län.
En kontrollansvarig ska vara självständig gentemot den åtgärd som han eller hon kontrollerar. Det innebär att den som är kontrollansvarig för ett projekt inte kan jobba på samma företag som bygger eller som har beställt bygget.
För enkla åtgärder behövs oftast ingen kontrollansvarig. Läs mer om kontrollansvarig.
Kontrollplan
En kontrollplan är ett dokument som beskriver hur byggherren ska kontrollera att ett byggprojekt följer plan- och bygglagen. Byggherren tar fram en kontrollplan tillsammans med den som är kontrollansvarig.
Kontrollplanen ska alltid innehålla uppgifter om:
- Vilken kontroll som ska ske i det aktuella projektet.
- Vilka intyg och andra handlingar som ska lämnas in till kommunen.
- Vilka anmälningar som ska göras.
- Vem som ska utföra kontrollen.
- Hur arbetsplatsen ska vara organiserad.
Ett förslag till kontrollplan ska vanligtvis lämnas in före det tekniska samrådet. För enklare projekt (enkla åtgärder) ska kontrollplan lämnas in redan i samband med ansökan om bygglov. Det är bygglovshandläggaren som fattar beslut om att fastställa kontrollplanen. Läs mer om kontrollplaner.
Kulturmiljö
Kulturmiljön är hela den miljö som vi människor format genom tiderna. Det kan vara allt från en enskild plats eller byggnad till hela landskap.
Läs mer om kulturmiljö
Kungörelse
Beslut om bygglov och överklagandehänvisning skickas med mejlhänvisning till e-tjänsten till den som har sökt lov, alternativt med brev om den sökande har angett det. Dessutom delges fastighetsägaren och de som har lämnat synpunkter. Beslutet kungörs i Post- och Inrikes tidningar. Kungörelsen informerar om beslutets huvudsakliga innehåll och var beslutet finns tillgängligt. Rågrannar, alltså grannar med gemensam tomtgräns, underrättas skriftligen och om hur man överklagar. De som är berörda av ett ärende kan gå in via e-tjänsten för ta del av beslut som granne eller sakägare för att se beslut och handlingar.
Laga kraft
Om inte du, eller någon annan sakägare, överklagat beslutet inom fyra veckor så vinner beslutet laga kraft. Det innebär att beslutet inte längre går att överklaga.
Ljusanordning
Inom ett område som omfattas av detaljplan krävs det bygglov för att för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en ljusanordning om:
- den avsedda användningen av ljusanordningen kan ha betydande inverkan på omgivningen, eller
- anordningen placeras på eller i anslutning till en sådan byggnad eller inom ett sådant bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Exempel på ljusanordningar är fasadbelysning av byggnad. Gatubelysning behöver inte bygglov.
Lov för tillfällig åtgärd
Ibland är det möjligt att tillfälligt acceptera att ändra en byggnads användning eller sätta upp en tillfällig byggnad, till exempel en barack, i strid mot detaljplanen. Ett lov för tillfällig åtgärd kan lämnas för högst tio år, men möjlig förlängning med ytterligare fem år. Den sammanlagda tiden för tidsbegränsat bygglov får inte överstiga 15 år.
Marklov
Marklov är den typ av lov som berör markarbeten som schaktning, fyllning och trädfällning.
Läs mer om marklov på Boverkets sida
Nybyggnadskarta
På en nybyggnadskarta finns en detaljerad redo¬visning av hur det ser ut inom en tomtplats, vilka bestämmelser som gäller och var till exempel anslutningspunkterna till vatten- och avloppsnätet finns.
E-tjänst nybyggnadskarta