Planritning
En planritning är en överblick av byggnaden eller byggnadsdelen sedd ovanifrån. Väggar, rumsindelning och fasta installationer (till exempel kök) ska vara inritade.
Läs mer om handlingar och ritningar
Primärkarta
Primärkarta är den geografiska databas som ligger till grund för nybyggnadskarta. Primärkartan är mycket detaljrik och har hög noggrannhet.
Q-bestämmelser/Q-märkning
En q-bestämmelse eller en q-märkning är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan. Det är en bestämmelse som ger skydd åt byggnad eller bebyggelse inom detaljplanens område.
Bestämmelsen innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och får därför inte förvanskas. Det kan till exempel innebära att en byggnad inte får rivas, eller att man måste bevara befintlig gestaltning.
De specificerade skyddsbestämmelserna för det aktuella objektet finns i detaljplanens plankarta.
Rivningslov
Rivningslov krävs om du ska riva en byggnad eller en del av byggnad om den ligger inom ett detaljplanerat område eller om det finns krav i områdesbestämmelserna.
Sakkunnig
En certifierad sakkunnig ska ha den kunskap, erfarenhet och lämplighet som behövs för uppgiften och ska kunna styrka detta med ett intyg om certifiering. En sakkunnig anlitas av byggherren för att kontrollera sånt som behöver expertkunskap. Boverket ger ut föreskrifter som anger de krav som måste uppfyllas för certifiering inom de olika områdena brand, energi, kulturvärden, tillgänglighet och ventilation.
Sammanhållen bebyggelse
Med sammanhållen bebyggelse menas att bebyggelsen ska bestå av minst tre byggnader, placerade på minst två tomter, som gränsar till varandra eller skiljs åt av endast en väg, gata eller parkmark.
Sanktionsavgift
Om du har byggt något utan bygglov eller startat utan startbesked eller börjat använda en byggnad utan slutbesked kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift.
Sektionsritning
En sektionsritning visar byggnaden eller tillbyggnaden i genomskärning. Alltså hur det skulle se ut om fasaden togs bort och väggar, golv och tak syns framifrån (som i ett dockhus).
Situationsplan
En situationsplan är en karta över det område där du ska bygga något eller göra en åtgärd av något slag. På situationsplanen ska den åtgärd du vill göra framgå, skalenligt och måttsatt. Situationsplaner i bygglovsärenden grundar sig ofta på en fullständig eller förenklad nybyggnadskarta eller på ett kartutdrag.
En situationsplan kan också vara av mycket enklare slag. Det gäller till exempel om du ska skicka med en situationsplan i anmälan om installation av eldstad eller värmepump, eller för liknande åtgärder alltså åtgärder som är inuti i ett hus och inte är tillkommande ytor. När du gör ansökan via våra e-tjänster framgår det vilken slags karta som krävs i ditt ärende.
På den situationsplan 1:400 eller 1:500 som du ska skicka med i en ansökan om bygglov ska följande finnas med:
- Fastighetsgränser.
- Utvändig VA-anläggning.
- Höjdsättning av tomten.
- Tillfart.
- Den aktuella byggnaden eller tillbyggnaden ska vara inritad och måttsatt.
- Eventuella murar och slänter ska markeras.
Se exempel på situationsplan 1:400 eller 1:500
Du behöver olika underlag för din situationsplan beroende på vilken typ av byggnad som du söker bygglov för och om byggnaden ligger inom detaljplanelagt område eller inte.
- För nybyggnation (ej komplementbyggnad) inom detaljplanelagt område behöver du basera din situationsplan på en nybyggnadskarta
- För nybyggnad utanför detaljplan räcker det med en förenklad nybyggnadskarta.
- För tillbyggnad, ändring eller komplementbyggnad ska du använda ett kartutdrag för enkla byggärenden
Slutbesked
Innan du flyttar in eller tar ditt bygge i bruk måste du få ett slutbesked. Slutbeskedet får du oftast efter ett slutsamråd.
Småhus
Bostadshus som innehåller högst två bostadslägenheter, ofta kallat en- eller tvåbostadshus.
Startbesked
Innan du får börja bygga måste du ha ett startbesked, det får du efter det tekniska samrådet. I enklare ärenden kan du få ditt slutbesked i samma beslut som bygglovet.
Strandskydd
Strandskydd är rikstäckande bestämmelser som reglerar byggnadsverk nära stränder. Det gäller 100 meter från strandlinjen både in och ut på vattnet.
Läs mer om strandskydd
Svartbygge/Olovligt byggande
Svartbygge är det folkliga begreppet för olovligt byggande, alltså byggande utan bygglov. Läs mer om olovligt byggande
Tekniskt samråd
På det tekniska samrådet ska byggherren och kontrollansvariga delta och diskutera planering och organisation, platsbesök, tekniska krav med mera tillsammans med byggnadsinspektör.
Tomt
En tomt är ett markområde som är bebyggt eller som ska bebyggas. En tomt kan vara en egen fastighet eller en del av en fastighet.
Trädfällning
Vill du fälla träd behöver du i vissa fall marklov.