Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.
Sotning innebär att brännbara beläggningar tas bort i eldstäder och skorstenar så att risken för en sotbrand minimeras. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. Tidsfristen beror på klimatförhållande och eldningens omfattning. Oftast baseras fristerna på statens förslag.
Sotare i Piteå och Älvsbyn
SOTARN I PITEÅ AB
Skorstensfejarmästare Jörgen Jönsson
Odengatan 12 , 941 39 Piteå
Telefon 0911-23 06 50
Fax 0911-23 06 51
Brandskyddskontroll
För att i ett tidigt skede upptäcka fel som kan leda till brand ska eldstäder och skorstenar i hela sin längd kontrolleras ur brandskyddssynpunkt. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar. Kontrollen sker med intervall som varierar med typ av eldstad och eldningens omfattning. Intervallen varierar mellan två till åtta år och får endast utföras av en av kommunen godkänd skorstensfejare.
Anmäl eldstad för att slippa nyttjandeförbud
En eldstad som inte har brandskyddskontrollerats enligt fristerna får inte användas. När du köpt ett hus med eldstäder är det viktigt att kontrollera med sotningsdistriktet att de är sotade och brandskyddskontrollerade.
Säkerhet på tak
För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. Det ska finnas stegar eller takbryggor på taket. Ett glidskydd ska finnas vid takfoten för att stegen från marken ska kunna stå stadigt. Stegarna och takbryggorna ska vara av metall. Mer information finns på Taksäkerhetskommittén webb.
Undersökningsplikt vid husköp
När man ska köpa ett hus är det viktigt att låta besiktiga och provtrycka eldstäder och skorstenar. Besiktningen ska göras innan kontraktet skrivs på för att undvika dyrbara tvister efteråt.
Sprängning och andra vibrationsalstrande arbeten
I samband med sprängningsarbeten är det viktigt att skorstenen kontrolleras innan arbetet påbörjas och efter att arbetet är avslutat. Kartläggningen görs för att upptäcka om det har uppstått några skador i samband med arbetena.
Ansökan om egensotning
Från 1 jan 2004 gäller ny lagstiftning som bland annat reglerar sotning. Detta innebär kortfattat att nuvarande sotning ersätts med rengöring och brandskyddskontroll. Det finns möjlighet för den enskilde att ansöka om dispens för rengöring av egen eldningsanordning. Ansökan skall göras hos räddningstjänsten. Information och blankett för detta hittar du på nedanstående länk.
Där återfinns också aktuella Sotningsfrister fr.o.m. 2005.
För ev. frågor om sotning kontakta Jim Lundström, Räddningstjänsten, telefon 0911-69 64 83