Första gången för Helena Stenberg kommunalråd och för kommunfullmäktiges ordförande Lars-Olof Pettersson och det var för nästan 20 år sedan. Att besöka vår ryska vänort Kandalaksha. För egen del sär var det fjärde besöket på 8 år.
Vid första anblicken kan det vara lätt att se de omålade husen, gropiga vägar, ovårdade parker och luggslitna hundar som springer löst i stan. Med ett längre perspektiv ser man att det skett en hel del under 20 år – ja faktiskt också under de senaste åtta åren. Husen förbättras, nya tak, nya dörrar nya fönster, lekparker för barnen, soptunnor och blomsterurnor. Men också att de olika verksamheterna idag har betydligt mer resurser än för ett par decennier sen. När utbytet startade för 25 år sedan behövdes materiell hjälp men idag handlar det inte längre om bistånd utan om utbyte, samverkan och ett ömsesidigt lärande.
Fokus för vår resa den här gången var energi och energibesparingar. Redan i början av -30 talet började det första vattenkraftverket att byggas och idag produceras elektricitet som försörjer aluminiumkraftverket i stan, stan och räcker till nationell export. Ett vattenkraftverk som idag ägs med 51 % av staten och 49% av privata.
- Till och med jag äger en liten del, säger mannen som guidar oss runt. Bland annat tar han hos med 75 meter under jord, till hjärtat av verksamheten. Till ett rum som är så vackert utsmyckat att det med annan inredning skulle kunna vara en festsal.
Skolor
De stora skollokalerna slukar enorma mängder energi och därför har de också varit prioriterade när det gäller att satsa på åtgärder för att spara energi. Och det har man lyckats med genom att genomföra åtgärder som förbättrar inomhusmiljön för lärare och elever samtidigt som det minskar kostnaderna för energiförbrukningen. Och det här är bara början. När man åker genom stan ser man ett flertal hus med nya tak, nya fönster och dörrar. Men än återstår mycket att göra, som att installera mätare för vatten och elförbrukningen och att öka medvetenheten om att alla kan bidra.
Första flispannan
Någon mil utanför Kandalaksha vid Vita Havets strand finns en tidigare kolchos som idag är en bosättning. Här har kommunen byggt sin första flispanna och den ska till att börja med värma 13 av fastigheterna i området när startknappen trycks in i augusti. Den kapacitet som anläggningen har kan klara betydligt fler fastigheter och man hoppas också att fler ska bli inkopplade inom en ganska snar framtid.
Medvetenhet
I Kandalaksha finns en medvetenhet om och beslutsamhet att minska på energiförbrukningen, för ekonomin, för miljön och för framtiden. Därför söker man också möjligheter att samarbeta med andra som har längre erfarenhet och kunskap som behövs. Hur vi ska kunna samarbeta rent konkret blev också ett av de områden som vi diskuterade under vårt besök men vi bestämde att vi inte skulle prata utan vi skulle göra.