(av Helén Lindbäck) Efter fyra flygturer och lite turbulens över Atlanten var vi så äntligen framme på Piteås vänort, ön S:t Barthélemy i Västindien som tillhörde Sverige 1784-1878. Vi kom fram på kvällen och möttes av tropisk värme.
Dagen efteråt åkte vi runt med bil för att utforska ön. Den är mycket kuperad och backig. Vi stannade till på en kyrkogård med fantastiskt fina gravar. De döda ligger under jorden, men det ser ut som vita kistor ovan jord dekorerade med massor med blommor, dock konstgjorda visade det sig.
Väderobservatorium
Väderobservatoriet som har koll på orkaner och cykloner besökte vi också. Vi fick en fin guidning där. Ungefär tre dygn innan kan man förutsäga en orkan; klass 1-5. Nyligen hade det varit en liten orkan, klass 1, men den hade ändå ställt till med stor skada. Vid observatoriet står också gamla vakttornet Gustavia med sina kanoner under, riktade ut mot havet. Det finns två ytterligare vakttorn med svenska kunganamn, Oskar och Karl.
Kontoret under ett träd
Staden på S:t Barthélemy heter Gustavia efter Gustav III. Gatorna har också många svenska namn. Vi åt lunch på svenskbaren The Select som Marius Stakelborough startade 1949. Han har kontoret under ett träd och är nu 91 år och han har varit i Sverige många gånger. På eftermiddagen besökte vi stadshuset där nya soluret designat av Torbjörn Hägglund tillverkad av norrbottnisk sten från Bothnia granit står. Det gamla traditionella soluret har stormen tagit. På aftonen bad i havet och på kvällen åt vi middag i en av Marius söners restaurang.
Intervjuade inför Pitedagen
(Onsdag 5/11)
På morgonen blev vi intervjuade av lokaltidningen inför Pitedagen. Vicepresident Nils Dufau visade Neptunordens symbol som står som staty på tre ställen utanför Sverige, varav en på S:t Barth. Därefter åkte vi upp till klockstapeln byggd 1799. Klockan var länge den enda som fanns i Gustavia. Det ringdes i klockan två gånger om dygnet, klockan 6 på morgonen och klockan 8 på kvällen. Lunch på restaurangen vid Snäckstranden mitt i staden. Sedan åkte vi till stadsbiblioteket. Där fanns även svenska böcker, bland annat Per Tingbrandts om vänorten S:t Barth och dess historia. På aftonen åkte vi en båttur med en Katamaran. Med var också ordföranden för Piteå S:t Barthförening Thomas Wallsten och hans fru Eva.
Svenskhus på ön?
(Torsdagen den 6/11)
Besök på stadshuset där vi samtalade med de som har hand om kulturfrågor på ön. Bland annat diskuterades kulturutbyte mellan elever samt musikaliskt utbyte. En tomt att uppföra ett svenskhus på ön talades det också om. På kvällen var i hembjudna till Arlette som bor högt uppe i bergen. Hon har varit i Piteå två gånger och hon har en egen samling av böcker, tavlor m.m. om tiden när S:t Barth var en svensk koloni. Där var också förre borgmästaren Daniel Blanchad som varit och jagat älg i skogarna i Markbygden.
Sverigedräkten på
(Fredagen den 7/11)
På programmet står ett besök på svenska konsulatet. Dantes Magras har varit svensk konsul sedan 1999. Hans dotter visade ”power-pointbilder” och berättade om restaureringen av konsulatet som de hade låtit göra. Därefter blev det konsert i anglikanska kyrkan som TV-inspelades för att sändas i hela Karibien. Eftersom jag hade Sverigedräkten på mig blev jag framkallad för att visa den. Efterföljande middag med presentöverlämning. President Bruno Magras fick ta emot två fina tavlor med vintermotiv av Piteå kommun.
DVD om S:t Barth
(Lördagen den 8/11)
Det ösregnade så kransnedläggningen på den svenska kyrkogården till minne av de svenskar som bott, verkat och dött på ön blev inställd. I stället gjorde vi ytterligare ett besök i Marius bar. Han var på strålande humör och bjöd på champagne samt delade ut var sin DVD åt oss om S:t Barth. Sedan hälsade vi på hos Eva och Thomas Wallsten i huset där de bodde. På kvällen var det pasta-party för att ladda upp inför Gustavialoppet.
Resans höjdpunkt
(Söndagen den 9/11)
Resans höjdpunkt Pitedagen började med Gustavialoppet. Mats Berg sprang 5 km och Mona Lundström och Peter Roslund gick 8 km i värmen. Därefter var det firande hela dagen vid kommunhuset med invigning av en jättefin bronsstatyutställning av danske konstnären Björn Okholm Skaarup. Ungdomar som spelade olika instrument och barn som sjöng och dansade, lotteri, mat, dryck och mycket annat. Pitedelegationen blev också uppkallade på scenen. Mitt på dagen åkte vi också iväg till kyrkogården för kransnedläggning vid svenskgravarnas minnessten. Den katolske och anglikanske prästen hade inte möjlighet att närvara så jag fick agera som präst och be en bön och Peter Roslund höll ett tal.
Viktigt vänortsbyte
(Måndag 10/11)
Nöjda och glada efter en fantastiskt lärorik och givande resa påbörjade vi så hemfärden. Ett viktigt vänortsutbyte som pågått sedan 1978. Nästa år har de tänkt besöka oss här i Piteå.