Syfte:
Syftet med resan var att uppmärsamma 40-årsjubileet av vänortsutbytet mellan Piteå och St Barthélemy samt att föra dialog och utveckla de gemensamma projekt som finns mellan orterna, då främst byggandet av ”Svenskhuset ”på St Barthélemy.
Genomförande:
Resan påbörjades på Kallax flygplats 18:35 den 6 november och efter en övernattning på ”Rest and fly” så startade vi klockan 6.00, vår långa resa mot ön. Resan gick via Paris och St Maarten och när vi efter ca 16 h resande äntligen var framme möttes vi av St. Barths vänortsförening samt St. Barths sångkör, viftandes med svenska flaggor och sjungandes den svenska nationalsången. Klockan var då ca. 16.00 lokal tid och vi transporterades till vårt hotell.
Resenärer:
- Anders Lundkvist, vice ordförande Kommunstyrelsen
- Håkan Johansson, gruppledare i Kommunfullmäktige
- Ylva Sundkvist, kommunchef
- Göran Dahlen, internationell samordnare
Dag 1 - torsdag 8 november
Förmiddagen den första dagen ägnades åt vila innan vi deltog i invigandet av ”Svenskutställningen” vid Vanadisplatsen i Wall house Museum som visar på Sveriges och Piteås historia i St Barthélemy. Wall House Museum är en av de största byggnaderna i Gustavia och sägs ha byggts under 1785–1878 och kan hittas på La Pointe på hamnen i Gustavia. Byggnaden har nyligen restaurerats och är en historisk byggnad från den svenska perioden - 1785 till 1878.
Vid invigningen lämnade vi även över den jubileumsgåva vi hade med oss, en tavla med Piteåmotiv målad av konstnären Lena Viklund Dagen avslutades med en formell jubileumsmiddag.
Dag 2 - fredag 9 november
Dag två startade det officiella firandet av ”Svenskveckan”, detta med en konsert med Junekvintetten från Stockholm. Konserten hölls i den Anglikanska kyrkan, byggd under svensktiden.
Historisk tillbakablick - Junekvartetten och Anglikanska kyrkan
Året var 1981. Junekvartetten hade en idé om att infoga svensk folkmusik i arrangemang till den traditionella konsertscenen. Mart Hallek, nyanställd violinist vid dåvarande Regionmusiken, och med rötter i Dalarna, hade erfarenhet av folkmusik sedan barnsben, och presenterade några arrangemang som komplement till kvartettens klassiska repertoar. Arrangemangen var anpassade till en stråkensemble, och hade en karaktär som placerade musiken mitt emellan traditionell folkmusik och konsertmusik. Junekvintetten har besökt bl.a. Kina, Tyskland och Estland på turné. Ett särskilt spännande projekt har varit att besöka den gamla svenskön St Barthélemy i Karibien. Dit har Junekvintetten blivit inbjuden att fira ”La semaine Suédoise” inte mindre än fyra gånger sedan 2010. De har också spelat på Nobelfesten år 2011. Junekvintettens avskedskonsert
Anglikanska kyrkan - Det var 1853 som engelsmannen Sir Richard Dinzey tog initiativet till byggandet av en ny protestantisk kyrka på St Barthelemy. Den svenska guvernören Haasum ombads att lägga grundstenen till kyrkan den 24 februari 1853. Han var son till Thomas Dinzey, vice kommendör från 1778–1801, ytterligare 1801–1803 och till slut vice guvernör på ön Saba från 1803–1809. Tillsammans med en anglikansk kyrka på franska St Martin, mycket senare byggd, är kyrkan i Gustavia den enda anglikanska kyrkan på franskt västindiskt territorium. Richard Dinzey som föddes på Saba, etablerade sig på St Barthelemy där han blev köpman. Det var han som samlade ihop det nödvändiga kapitalet till kyrkan.
Dag 3 - lördag 10 november
Dag tre började med kransnedläggning på svenska kyrkogården. Vid ceremonin hölls tal av öns President, Piteås kommunalråd, präster från Anglikanska kyrkan samt från Katolska kyrkan. Junekvintetten spelade också.
Dagen fortsatte med firande på ”Le Select”, där vi även fick träffa Marius Stakelborough 95 år. Marius kallas den informelle svenske konsuln och Le Select det informella konsulatet. Dagen avslutades sedan med det sedvanliga Pastapartyt för vuxna och barn i skolans matsal, något som inleder det årliga Gustavialoppet.
Historisk tillbakablick - Marius Stakelborough och Le Select
År 2011 tilldelades Marius Stakelborough Piteåmedaljen, en medalj av förtjänst för sitt engagemang och engagemang som Piteås egen ambassadör på St. Barths. Det är en uppgift han har utfört frivilligt i många år. Marius är en stor vän till Piteå och en profil på ön med vänner över hela världen.
Trots en fattig uppväxt har han kommit långt här i livet. Hans kreativitet, uppfinningsförmåga och visdom har haft och haft stor inverkan på ön och berörde hjärtan hos män och kvinnor över hela världen. I hans museum finns brev från både Ted Kennedy, Rickard Nixon och vår nuvarande svenska kung. År 1981 tilldelades han nordstjärnan för sitt engagemang för att stärka relationerna mellan Sverige och St. Barts.
Le Select - Det var svårt för Marius att leva och att stödja sin växande familj med den inkomst han hade som sjöman och som arbetare på den meteorologiska station som finns på ön. 1949 öppnade han en bar, Le Select. Trots att hans son Gary kör det idag kan du hitta Marius på sitt utomhuskontor under ett träd i centrum av den populära platsen. Att besöka Le Select har blivit ett måste när du är på ön. Det är inte bara de prisvärda hamburgarna som lockar besökarna; Det är den avslappnade atmosfären på en plats i hjärtat av Gustavia. I baren kan du hitta en bleknad bild av svenska kungen och drottningen, symboler från många delar av Sverige och naturligtvis tecken som visar att Piteå har ett särskilt förhållande till Le Select, S. Barth och Marius, inte minst Piteås egen flagga.
En vän till Piteå - Sedan sitt första besök i Piteå 1977 har Marius varit här nästan ett dussin gånger. Nära relationer har utvecklats under åren och Marius har alltid varit en bra värd för människor från Piteå som har besökt St. Barts. Den sista gången han var här var 2004 då han också firade sin 81-årsdag.
Dag 4 - söndag 11 november
Dag fyra (Piteådagen) inleddes tidigt med Gustavialoppet där Piteås kommunalråd höll fanan högt och gjorde en fin prestation. Dagen fortsatte med officiellt firande i hamntorget vid Wall house Museum, där prisutdelning samt diverse uppträdande av barn och ungdomar. Kortare tal hölls även av öns president samt av Piteås kommunalråd där han fick möjlighet att tacka för vår vistelse på ön.
Kommentarer till programmet
För oss som aldrig förut deltagit i Sverigeveckan var detta en mycket positiv upplevelse. Att se med vilket engagemang och med vilken stolthet man värnar om det svenska arvet och om relationerna med Piteå var för oss mycket imponerande. Svenskutställningen, alla svenska gatunamn vittnar om detta, men framförallt märktes det i mötet med ”St. Barthborna”.
Vi fick också uppleva många varierade programpunkter. Jubileumskonsert, Kransnedläggning på den svenska kyrkogården. ”Le Selcets” vänortsfirande, ”Gustavialoppet” med mera. Förutom det officiella programmet har vi också fått möjlighet att planera det fortsatta elevbygget av ”Svenskhuset” genom att diskutera praktiska detaljer i bygget, tidsplan, mm. samt besöka platsen för husets placering och titta på boendemöjligheter för elever och lärare. Själv har jag också med mig ett antal brev skrivna av en högstadieklass som önskar brevvänner i Piteå med målet att besöka dessa om några år.
Göran Dahlén
vänortssamordnare