Piteås förskolor och skolor har under EU:s förra programperiod samarbetat med 15 europeiska länder i 80 partnerskapsprojekt. Projekten har innefattat, elevutbyte, fortbildning, erfarenhetsutbyte för pedagoger samt andra skolutvecklingsprojekt, inom ramen för Erasmus+ programmet. Med det är Piteå bland de bästa kommunerna i Sverige på att nyttja dessa möjligheter.
Programmets syfte är att vara en del i arbetet med att möta och hantera de stora utmaningar som Europa står inför idag och i framtiden; att vända den socioekonomiska krisen i EU-länderna, stärka tillväxten och sysselsättningen och främja social jämställdhet och integrering samt verka för fred i Europa.
- Inför den kommande EU-perioden är glädjande nog Piteå kommun en av de få kommuner som sökt och fått så kallad ackreditering för alla sina skolor och förskolor. Det öppnar för ännu större möjligheter till att utveckla Piteå som skolkommun, säger Göran Dahlén, EU-koordinator samt processledare internationella relationer.
Miljöprojekt skapar medvetenhet kring effekterna av klimatförändringarna
European student climate report är ett miljöprojekt som bedrivs på Strömbacka. Det har pågått i cirka 5 år och är ett av projekten inom ramen för Erasmus+ . Projektet handlar om att arbeta med miljöfrågor och i första skedet utvecklades i samarbete med Luleå Tekniska universitet ett läromedel för att på Gymnasienivå arbeta med problemet med utsläppen av växthusgaser. Just nu pågår ett arbete med att utbyta erfarenheter kring det arbetet, men frågan har vidgats till att omfatta även andra miljöaspekter. I projektet deltar elever och lärare från fyra länder, Sverige, Italien, Grekland, Spanien och Slovakien. Den 18-21 oktober träffas deltagarna i Piteå.
Erasmus+
Den kommande programperioden sträcker sig mellan 2021-2027. Mer information om programmet hittar du här.