An Giang distriktet i sydvästra Vietnam har en befolkning på 2,2 miljoner, varav ungefär sex av tio bor på landsbygden. Det innebär ca 50 gånger fler människor på ungefär samma yta som Piteå kommun. Cirka 1,5 miljon av människorna i An Giang provinsen är i arbetsför ålder. Det officiella språket är vietnamesiska.
Läs och skrivkunnigheten i landet är hög. 2008 var nära 93 % läs och skrivkunniga. I Long Xuan, centralorten i An Giang finns ett universitet med 10 000 studenter och i hela landet finns sammanlagt 1,5 miljoner studenter inskrivna vid universitet och högskolor. Trots ekonomiska svårigheter och långa krig prioriterade regeringen fram till 1980- och 1990 talen utbildning och jämfört med många andra utvecklingsländer har Vietnam ett väl utvecklat skolväsen. Från slutet av 1990 ökade statliga anslag igen men utbildningen är ofta omodern, har låg kvalitet och det råder brist på lärare, främst på landsbygden.
Tillväxt
Mekong-deltat ligger i An Giang distriktet som är ett område med stark ekonomisk tillväxt. Målet är en tillväxt på 11 % år 2020 och med ett BNI, bruttonationalinkomst på 3000 US $. 2010 var det drygt 1100. Därför välkomnar man utländska investerare till AN Giang distriktet.
Jordbruk och fiske
Jordbruket sysselsätter drygt hälften av arbetskraften och i An Giang provinsen en ännu större andel. Grovt räknat är en fjärdedel av landet uppodlat och områdena kring Mekongfloden är ett av de viktigaste. An Giang distriktet, lite större än Piteå kommun, består till 79 % av jordbruksmark och 4 % är skog. Vattenvägarna är av största vikt för transporterna, där Mekongfloden och dess två bifloder är mycket viktiga.
Genom konstbevattning kan man få två skördar av ris som är den helt dominerande grödan. Vietnam är världens näst största risproducent. Staten äger i princip jorden men enskilda jordbrukare kan arrendera mark för 20 år i taget och även sälja eller låta arrendet gå vidare i arv.
Vietnam är världens näst största producent av ris men även fisket med sina fiskeodlingar i distriktet är av största ekonomiska betydelse. Nästan hälften av den fisk vi äter kommer från fiskeodlingar och de flesta finns i Sydostasien.
Fisket är en viktig näringsgren och fisk och skaldjur tillhör idag också landets viktigaste exportprodukter. I An Giang har fisket en stor ekonomisk betydelse. I Vietnam har fiskodling gamla traditioner.
Källor
Utrikespolitiska institutet ; Länder i fickformat:807
An Giang’s centre of trade and investment promotion; An Giang calling for investment