Republiken Zambia är ett kustlöst land i södra Afrika. 24 oktober 2014, firade landet 50 år av självständighet, efter att ha varit en brittisk koloni. Landet har inte varit inblandat i något krig sedan självständigheten. Landet var fram till 1991 enpartistat.
Landet är en av världens störa producenter av koppar. Låga kopparpriser har bidragit till att landet har stora skulder. Även om mycket har blivit bättre och fattigdomen minskat med några procentenheter så är Zambia ett av världens fattigaste länder. Speciellt på landsbygden är fattigdomen utbredd. Två tredjedelar lever i svår fattigdom och har en inkomst på mindre än 1,25 amerikans dollar per dag. BNP/ capita var 2012 drygt 1600 dollar jämfört med Sverige som samma år hade drygt 40 000 US dollar. Den ekonomiska tillväxten i landet är på mer än 7 %.
Många saker är svåra att få en helt klar bild över då det saknas relevant statistik för samhällsutvecklingen i landet. 2012 bodde det drygt 14 miljoner i landet och den förväntade livslängden är drygt 52 år. Det är enbart den lilla grupp av zambier som har en formell anställning som har rätt till pension. Övriga är hänvisade till hjälp från familj, släkt och vänner.
Zambia har ett relativt gott rykte då det gäller mänskliga rättigheter. Ett antal internationella konventioner som syftar till skydd av svaga grupper och åtta centrala konventioner från den internationella arbetsorganisationen är påskrivna men efterlevs inte alltid. Däremot visar rapporter från CEDW, ”Committee on the Elimination of Discrimination against Women” att det finns ett behov av en förstärkt lagstiftning för att stärka skyddet för kvinnor.
Hälsa
2009 beräknades 13,5 % av befolkningen vara HIV smittade. Man räknar med att ca 1 miljon barn har blivit föräldralösa på grund av aids och i huvudstaden Lusaka finns minst 75 000 föräldralösa barn. Hiv/aids medför en dalande förväntad livslängd och en ökad barnadödlighet. Det blir allt vanligare att pojkar omskärs då man antar att det minskar risken för hiv smitta. 2009 var ungefär 13 % av männen omskurna.
Malaria är också vanligt men en framgångsrik kampanj startade 2006 vilket har medfört att dödsfallen i malaria har halverats sen dess. Över hälften av barnen under fem år är som regel kroniskt undernärda.
Dödsstraff
250 fångar var 2010 dömda till döden men ingen hade avrättas mellan 1997 och 2010. Dödsstraff utdöms för mord, högförräderi, vissa narkotikabrott och grova rån. Det finns ett opinionsarbete mot dödsstraff som drivs främst av organisationer som är knutna till den katolska kyrkan.
Religion
Landet är officiellt en kristen stat men religionsfrihet är inskriven i författningen och respekteras i praktiken. Den traditionella afrikanska religionen lever kvar och tron på förfädernas makt är stor – även om man bekänner sig till kristendomen. Förfädernas andar företräder det övernaturliga och man tillkallar deras magiska krafter för att hjälpa en mot fiender och bekämpa det onda.
Kultur
I Zambia finns en snabb urbanisering och i de moderna städerna finns en västerländsk influerad livsstil medan traditionella levnadsmönster finns på landsbygden.
Inom både konst och musik finns influenser från båda världarna. Sedan slutet av 1990-talet har grupper av unga intellektuella arbetat med att utveckla den nationella identiteten med hjälp av fora på Internet.
Politiskt system
I början av 90 talet avsattes Zambias autoritäre ledare som en följd av civilsamhällets engagemang. Men fortfarande har presidenten, som är både regeringschef och överbefälhavare, stora befogenheter. Presidentval hålls i landet vart femte år och i nationalförsamlingen finns 150 folkvalda representanter samt åtta som utses av presidenten.
Korruption och en långsam demokratisk process är en bild av landet men på Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD, ser man också spännande saker som händer på det lokala planet när det gäller demokratiutveckling. I Zambia vill man ha internationella kontakter och utveckla kontakter bland annat med Sverige.
Chinsali – Piteå
Chinsali är provinshuvudstad i Muchinga provins i norra Zambia, med en yta som är ca 5 ggr större än Piteå kommun. I distriktet finns bor nära 88 000 människor, vilket innebär knappt 10 personer/ km2. Piteå kommun har 13 personer/km2
Jordbruk är den största inkomstkällan med odlingar av majs, cassava, sorgum, sötpotatisl, ”vår” potatis, grönsaker och ananas. 90 % av jordbruket är småskaligt. I distriktet finns nära 400 kooperativ. Man fiskar i Zambezifloden och på de små gårdarna finns grisar, får, höns och åsnor.
Från skogen får man kol att elda med, timmer och byggnadsmaterial men här finns också 9 skyddade områden som är ”utrotninghotade” .
Här finns en potential att utveckla turism.
Samarbete med Piteå
Sedan 2009 samarbetar SIDA med Zambia. Fokus ligger på samarbete som kan bidra till en hållbar tillväxt och fattiga människors möjligheter att försörja sig. Sedan 2013 är kvinnor, barn, ungdomar och entreprenörer de huvudsakliga målgrupperna.
Det SIDA finansierade ICLD, Internationellt samarbete for lokal demokrati, beviljade 2014 300 000 till en förstudie för att undersöka möjligheterna till ett samarbete mellan Piteå och Chinsali. De första kontakterna mellan de två var tagna under ett besök från Zambia hösten 2013 som ledde till en ansökan om att undersöka möjligheterna till samarbete kring utveckling av lokal demokrati. Öppenhet, deltagande och minskad korruption är en grundpelare för tillväxt och att fattiga människor ska kunna förbättra sina livsvillkor.
Det händer mycket
En stark expension pågår i Chinsali sedan den gjordes till provinshuvudstad i Muchinga provinsen. Staten har beslutat om ett ambitiöst utvecklingsprogram för att utveckla Chinsali så att det lever upp till att vara en provins huvudstad.
Här byggs massor; infrastruktur, nya bostadsområden, skolor, kliniker, två universitet och det planeras både för en internationell flygplats samt ett sjukhus. Detta påverkar i allra högsta grad befolkningen. Kommunledningen i Chinsali har insett att om denna omvandling ska lyckas är det viktigt att ha med befolkningen i processen. Därför är man intresserade av att samarbeta med Piteå.
4 april 2014 hölls borgmästarval och ny borgmästare är Kataongo Ronald Chaswe.
Chinsali besöker Piteå
I mars 2014 hade Piteå besök av en delegation från Chinsali. Det var dåvarande borgmästaren, ordförande för finansutskottet, kommunchefen samt social-och miljöchefen som under en vecka besökte kommunens olika verksamheter. Fokus under dessa dagar var delaktighet av civilsamhället och delaktighet i kommunens olika verksamheter. I maj åker en delegation som består av två politiker och två tjänstemän till Chinsali för ett återbesök och för att fortsätta samtalen kring ett samarbete med fokus på lokal demokratiutveckling.
Källor; Regeringskansliet; Mänskliga rättigheter i Zambia 2010
Sveriges Ambassad Lusaka; Om Zambia
Utrikespolitiska institutet; Landguiden
www.thezambian.com
The Chinsali Municipal council