Ett gott samspel mellan offentlig sektor, näringsliv och civilsamhället är centralt för en god samhällsutveckling. I Sverige har vi en lång tradition av ett livskraftigt och aktivt civilsamhälle.
Det civila samhällets aktörer är betydelsefulla då de samlar människor utefter deras intressen, skapar verksamhet och utvecklingsidéer samt driver på för demokrati- och välfärdsutveckling.
Grunden i civilsamhället bygger på ideellt, frivilligt arbete i idéburna organisationer och föreningar. Samverkan mellan kommunen och civilsamhället kan kan ske utifrån olika syften. Det kan vara för att förbättra folkhälsan, stärka demokratin och delaktigheten, utveckla välfärden, stimulera till alternativa utförare eller stimulera utvecklingskraften.
Samverkansformer
Samverkan kan ske utan ersättning, i form av bidrag eller stöd för olika aktiviteter eller insatser. Det kan även vara att bedriva verksamhet utifrån olika former av avtal eller genom att bilda partnerskap.
Samverkan behövs för att i framtiden kunna bredda den service som erbjuds i kommunen men även för att nyttja den kompetens och resurs som civilsamhället utgör. För att få en bättre bild av hur samverkan sker genomfördes under 2012 en kartläggning av den samverkan som sker mellan kommunen och civilsamhället.
Definition
En arena skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet i vilken människor organiserar sig och agerar tillsammans för gemensamma intressen.
Civilsamhället används som benämning på idéburna organisationer, föreningar, studieförbund, folkhögskolor, kyrkan, frivilliga krafter och andra som inte utgör en del av myndigheterna eller av statsapparaten i övrigt.