Det finns många olika sätt att påverka i en Piteå kommuns beslutsprocess. Här beskriver vi detta på ett övergripande plan, medan du kan klicka dig fram i menyn för mer utförliga beskrivningar för varje metod.
Öppet för synpunkter året runt
Det finns flera olika sätt att framföra synpunkter och lämna förslag som ständigt är öppna. Piteförslag är ett helt nytt sätt att lämna förslag och ge stöd åt förslag via e-tjänst. Förslag med tillräckligt folkligt stöd lämnas vidare för politiskt beslut. Synpunkten är ett webbformulär där medborgare direkt kan lämna åsikter till berörd tjänsteman, men synpunkterna kan även tas tillvara i kommunes beslutsprocesser. Det är också alltid möjligt att framföra Klagomål på kommunens verksamhet. För skola, socialtjänstens verksamheter samt miljö- och hälsoskydd är denna rättighet lagstyrd.
Dialoger med avgränsad tid
Många dialoger har en avgränsad tid när medborgare bjuds in för att lämna sina tankar, åsikter och synpunkter. Ett exempel är stora övergripande medborgardialoger som kan handla om Piteå kan bli en mer barnvänlig kommun, en jämställd kommun likväl som hur vi ska utforma framtidens stöd och omsorg, äldreomsorg. Det finns också ett flertal återkommande metoder för dialoger med unga som genomförs med jämna intervaller, till exempel Personlig, Unga tycker och Unga granskar. De ger barn och unga möjligheter att att engagera sig och delta i kommunens framtida beslut.
Samråd och Granskning är lagstyrda dialogformer som används vid framtagandet av detaljplaner, planprogram, översiktsplan och andra planer som rör utveckling av Piteås fysiska miljö. Trygghetsvandring är en metod där medborgare, tjänstepersoner och politiker tillsammans genomför en vandring i avgränsad del av Piteå, för att upptäcka sådant som kan skapa otrygghetskänsla. I samband med kommunfullmäktiges sammanträden genomförs också Allmänhetens frågestund där medborgare har möjlighet att ställa frågor direkt till kommunfullmäktige.
Varannat år genomförs dessutom en medborgarenkät med syftet att ringa in tankar och åsikter i olika frågor som kan ge ett bra beslutsunderlag för den fortsatta utvecklingen.
Dialog via representerande grupper
Brukarråd är sammansättningar av ett antal personer som representerar olika grupper som direkt kan beröras av kommunens beslut och verksamheter. Syftet är att de ska ska vara väl informerade informerade i frågor som berör dem och kunna göra sin röst hörd.
PiteåPanelen är en medborgarpaanel med en bred representation som med jämna mellanrum får tycka till i olika frågor som kommunstyrelsen bestämt.