I kommunen finns flera så kallade brukarråd. Brukarråd finns för att de som direkt berörs av kommunens verksamhet inom ett särskilt område ska vara informerade och kunna göra sin röst hörd.
Några brukarråd består av förtroendevalda politiker och representanter för ett visst område, exempelvis pensionärer eller funktionshindrade. I andra, som skolråd, finns representanter för elever, föräldrar, personal och ledning.
Pensionärsrådet
Pensionärsrådet är ett samrådsorgan som ligger under kommunstyrelsen och består av representanter från kommunstyrelsen, socialnämnden, teknik- och servicenämnden samt representanter från pensionärsorganisationerna. Här informeras och förs dialog om frågor som rör pensionärers intresseområden.
Tillgänglighetsråd
Tillgänglighetsrådet, som är ett samrådsorgan, består av representanter från kommunstyrelsen och olika kommunala nämnder samt representanter från organisationer som företräder personer som har en nedsättning av en fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Här informeras och förs dialog om frågor som rör funktionshindrades intresseområden.
Förebyggande råd
Det kommunala förebyggande rådet startade 2008. Rådet är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för organisationer som arbetar med förebyggande arbete eller stödorganisationer och kommunala nämnder. Rådet arbetar för att förebygga risker för socialt utsatta grupper eller individer, förhindra skadeverkningar av missbruk, minska fördomar och stödja våldutsatta kvinnor och deras barn.
Landsbygdspolitiskt råd
Landsbygdspolitiska rådet - LPR - är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för organisationer som arbetar med landsbygdsutveckling och kommunala nämnder. LPR har som ändamål att främja utveckling av landsbygden till förmån för medborgare samt utveckla samarbete och dialogen inom byarna och mellan byarna och kommunen.
Förskole- och skolråd
Den nya skollagen säger att från och med 2011-07-01 ska det finnas minst ett eller flera forum för samråd. Där ska frågor behandlas som är viktiga för enheten och som kan ha betydelse barn, elever och vårdnadshavare. Elever och vårdnadshavare ska informeras om förslag till beslut i frågor som behandlas där och även ges tillfälle att komma med synpunkter innan beslut fattas.
Rektor och förskolechef är ansvarar för att det finns forum för samråd men även för informations- och samrådsskyldigheten.